8 луди кралски величия

13349
8 луди кралски величия

Нашето разбиране и лечение на психични заболявания напредна доста през вековете - и слава, Богу. Не беше толкова отдавна обаче, когато хората, които са считани за "луди", са държани в заключени помещения и оставяни да умрат в плачевни условия.

Дори и днес се счита за срамно и неудобно, ако човек от семейството е обявен за луд.

Но какво, ако това лице е най-могъщият човек в държавата?


Историята е пълна с кралски особи, които може да не са били диагностицирани като психично болни от медицински специалист, но път техните действия и поведения са квалифицирани като "лудост" от неспециалистите.

Крал Джордж III

По времето, когато умира, крал Джордж III не може нито да вижда, нито да чува и се счита за напълно луд.

Разказват се легенди за неговото състояние, като например, че се е опитал да се ръкува с дърво, мислейки си, че е кралят на Прусия. Смята се още, че урината му е била червена.

Той управлява Англия от 1760 до 1820 г. и освен с лудостта си, е известен с това, че е загубил американските колонии по време на царуването си.

Съвременните диагнози на неговия случай включват шизофрения, биполярно разстройство, сексуална неудовлетвореност или наследствено заболяване на кръвта, известно като порфирия.

Порфирията може да имитира симптомите на лудост и се характеризира с червена урина.

Шарл VI

Той е известен в историята като Лудият Шарл.

Става крал на Франция на 11 години, през 1368 г., а неговите чичовци управляват, докато навърши 21. Те съсипват финансите на страната и предизвикват бунтове.

Шарл ги гони и възстановява доверените съветници на баща си. Щастливият период обаче трае само около четири години.

Постепенно Шарл е завладян от идеята, че непрекъснато е преследван от врагове. Той убива част от собствените си рицари, за малко и брат му да загине от неговата ръка.

През годините неговите моменти на просветление стават все по-кратки. Отказва да се къпе, броди из коридорите на двореца и твърди, че е Свети Георги. 

Неговата най-известна заблуда е, че тялото му е направено от стъкло. Той отказа да се докосва до предмети и изисква да му бъде направено специално защитно облекло, което да го предпази от счупване.

Днес се смята, че той вероятно е имал биполярно разстройство.

Мария I

Тя също е известна с два прякора – Мария Лудата и Мария Благочестивата. Нейното управление в Португалия започна през 1777 г. и продължава 39 години.

Мария I се счита за добър и компетентен владетел, докато не изпада в делириум през 1786 г. Нейният съпруг Петър Трети умира през тази година, а сина си тя загубва през 1791 г.

Кралицата е толкова дълбоко религиозна, че се приближава до мания.

Тя се счита за прокълната след смъртта на своя проповедник и често крещи, плаче и буйства. Подлагат я на кръвопускане и клизми, които са често използвани за лечение на лудостта.

Вижте още: Най-богатите крале на Африка

Юстин II

Нека се върнем в древността с един луд император - Юстин II. Той става владетел при донякъде съмнителни обстоятелства.

Неговият чичо Юстиниан I го определя за наследник на смъртния си одър, което може да бъде потвърдено единствено от неговия шамбелан Калиник.

Юстин се грижи за финансовото благополучие на империята и е толерантен към малцинствената група християни. По време на неговото управление губи част от Италия и започва война с Персия.

В последните години от живота му, когато съпругата му управлява вместо него, той се опитва да се хвърли от прозореца на двореца си и има периоди на буйстване. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg