9 неща, които да спрем да правим, за да спасим планетата

5124
9 неща, които да спрем да правим, за да спасим планетата

Всяка година в света се губят 1.3 милиарда тона храна, а над 100 милиона животни умират, защото ядат пластмаса.

Крайно време е да започнем да мислим за действията си. Не, не можем да променим всички навици веднага, но с малки стъпки има шанс да спасим нашата планета.

Ето 9 неща, които всички можем да спрем да правим, за да улесним Майката Земя да диша по-спокойно.

1. Производство на храна, която никога не се консумира


Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие, всяка една трета от храната, която се произвежда за консумация от човека - около 1.3 милиарда тона, се губи всяка година.

Имайте предвид, че за да се произведе толкова голямо количество храна, милиони растения са изкоренени, а дърветата се изсичат по целия свят. Според данните плодовете и зеленчуците са най-разхищаваните продукти, следвани от морските дарове.

2. Ваканция на круиз

Круизните кораби са плаващи градове и са също толкова замърсяващи, ако не и повече. Данните показват, че качеството на въздуха на палубата на кораба е подобно на това в най-замърсените градове в света.

Смята се, че над 50 000 европейци умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяване от кораби. Установено е, че въглеродният отпечатък на човек се увеличава три пъти, когато е на круиз, в сравнение с ежедневието му.

В проучване на 77 круизни кораба се установи, че 76 от тях използват токсично тежко гориво. Нещо повече, тези круизни кораби са изхвърляли боклук, гориво и фекалии директно в океана.

3. Покупка на твърде много дрехи

Модната индустрия е един от най-големите замърсители в света и вторият най-голям замърсител на водата. Промишлеността е отговорна и за изчерпването на водните запаси. Памукът, който е най-популярното влакно, използвано в дрехите, е култура, която изисква много вода.

Количеството памук, необходимо за производството на една риза, изисква около 2700 литра вода. Тази сума е равна на това, което човек пие за 2 и половина години.

Синтетичните влакна, като полиестер, имат по-малко въздействие върху водата от памука, но производството им отделя повече парникови газове на килограм. Заводите за производство на полиестер освобождават количество парникови газове, равно на това, което произвеждат 185 електроцентрали с въглища за година.

4. Измиване на тоалетната

Може да звучи грубо, но в действителност не е задължително след всяко посещение по „малка нужда“ да пускате казанчето. Изследване установи, че промиването на тоалетната представлява около 27% от ежедневната консумация на вода - сравнете това с други дейности, изискващи от ценната течност като пране – 22% и взимане на душ - 17%.

5. Използване на клечки за еднократна употреба

Азиатската кухня е вкусна. И няма съмнение, че е много популярна. Но клечките, които се използват за хранене, имат огромно отрицателно въздействие върху околната среда. Само в  Китай се правят около 80 милиарда чифта дървени клечки за еднократна употреба всяка година. За да се отговори на това колосално търсене, годишно се изсичат около 4 милиона дървета.

6. Пиене на кафе

Кафето е популярна напитка и ползите от него са доказани. Едно проучване установи също, че пиенето на кафе може да увеличи живота на човек с 2 години. Но лошата новина е, че кафеената индустрия не е екологична.

В световен мащаб кафе стопанствата са по-вредни за околната среда от всякога. Също така повишената популярност на кафето предизвика мащабното обезлесяване на големите дървета, които насърчават биоразнообразието. И тук идват и хартиените чаши за еднократна употреба, които също допринасят за мащабното обезлесяване.

7. Използване на мокри кърпички

Мокрите кърпички може да са удобни, но те не са приятел на природата. През 2015 г. The Guardian ги нарече „най-големия злодей“ на околната среда. Повечето от тези мокри кърпички съдържат пластмаса, която се изхвърля в океана. След това те се консумират от морски същества, които ги бъркат за медузи, а в крайна сметка - това води до тяхната смърт.

Много хора ги изхвърлят в тоалетната, което води до запушване на канализацията, тъй като те не се разпадат лесно. Установено е, че мокрите кърпички съставляват около 93% от материала, който причинява блокиране на канализацията. Също така, много от тези кърпички съдържат опасни химикали, които могат да причинят обриви при употреба.

8. Използване на батерии за еднократна употреба

Батериите за еднократна употреба, които използваме в часовници и калкулатори, дори акумулаторните (след определен брой презареждания те също трябва да бъдат изхвърлени), които използваме в лаптопи, телефони и други джаджи, са изключително вредни за околната среда.

Те съдържат един или повече от следните изключително токсични метали: кадмий, олово, цинк, манган, никел, сребро, живак и литий, както и акумулаторни киселини.

Когато се изхвърлят, тези батерии са отговорни за замърсяването на въздуха, тъй като когато започнат да се разлагат, те претърпяват фотохимична реакция, която отделя парникови газове, водещи до глобално затопляне.

Тези вредни химикали също се абсорбират от почвата и причиняват замърсяване на почвата, което може сериозно да повлияе на растителността и живота на почвата.

9. Самобръсначки за еднократна употреба

Бръсненето се счита за неразделна част от личната хигиена от много хора. Ето защо не е изненада, че бръсначките се радват на голямо търсене. Всъщност неотдавнашен доклад показва, че през 2018 г. 163 милиона потребители в САЩ са използвали самобръсначки за еднократна употреба.

Те са съставени от пластмаса и каучук, които не са биоразградими и най-вече се изхвърлят на депа, където никога повече няма да бъдат рециклирани.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg