В съвременния свят магазини ни очакват зад всеки ъгъл, а разнообразието от продукти, които ни предлагат те, е огромно.

Но понякога това само ни затруднява.

Можем да се натъкнем на продукт с изтекъл срок на годност или да купим неузрели или безвкусни плодове и зеленчуци.

Хубавото е, че можете да избегнете всички тези неща, ако следвате правилните съвети.

Екипът на Bright Side предлага няколко трика, които ще ви помогнат да купувате винаги пресни и здравословни продукти.

Маслини

Когато избирате маслини, е по-добре да ги купувате с костилка. След отстраняване на костилките маслините се поставят в марината, която ги прави да изглеждат като каша. Освен това, тя засенчва истинския им вкус.

Сьомга

Колкото и изненадващо да звучи, прясната риба не трябва да има добре изразена рибна миризма. Ако я усетите, вероятно тя не е прясна. Друг признак за свежест е цветът. Сьомгата, която се отглежда във ферма, обикновено е светлорозова, докато дивите риби обикновено са в по-тъмни нюанси. Ако по повърхността й има сиви или кафяви петна, това означава, че тя е съхранявана дълго време.

Фурми

Пресните фурми могат да са набръчкани, но не твърде много, както и не трябва да са прекалено жилави. Сушените са най-добри, когато изглеждат месести и с леко лъскава кора. Избягвайте такива със захарни кристали или бели петна, тъй като присъствието им показва, че вече са започнали да се развалят.

Чесън

Ако чесънът е пресен, това може да се разбере по леката му миризма. Ако тя е твърде изразена, вероятно зеленчукът е стар или е съхраняван неправилно. Освен това може и да е започнал да гние отвътре.

Червено цвекло

Когато купувате цвекло, изберете такова със зелени листа, тъй като това ще ви помогне по-лесно да разберете, че зеленчукът е пресен. Но не винаги е възможно да се намери такова цвекло, поради което трябва да обърнете внимание на размера и корена на зеленчука.

По-добре е да изберете не много голямо цвекло без прекалено много корени, в противен случай рискувате да получите твърд, несладък продукт.

Ето защо повечето хранителни магазини нямат прозорциВъпрос на търговски трикове

Пъдпъдъчи яйца

Когато избирате пъдпъдъчи яйца, на първо място не забравяйте внимателно да проверите състоянието на черупката: тя не трябва да бъде повредена. Струва си да запомните срока на годност: до 30 дни при стайна температура и до 60 в хладилник.

Ако на опаковката няма дата на производство, можете да определите свежестта на яйцата по теглото им. Ако яйцето е по-леко, това означава, че вече е започнало да изсъхва и е по-добре да изберете друга опаковка.

Авокадо

Всички петна, които се различават от основния му цвят, показват, че нещо не е наред с плода. Най-добре е да избягвате авокадото с тъмни петна, тъй като това често е знак, че процесът на гниене е започнал. Можете също така да окажете натиск върху зоната до дръжката - ако пръстът ви поддава, плодът вероятно е презрял.

Нар

Понякога купуването на нар се превръща в разочарование, защото той се оказва блед и несладък. За да избегнете подобна ситуация, обърнете внимание на следното: формата на плода не трябва да e идеален кръг, а по-скоро да е ъгловатя. Гладкостта и твърдостта на кората също са индикатор за зрялост.

Лимон

На първо място, добрият лимон може да бъде идентифициран по теглото и дебелината на кожата му. Плодът може да не изглежда голям на пръв поглед, но трябва да е тежък. Тънката кожа и "трапчинката" на мястото, на което преди това е било стеблото с мини линии, излъчващи се от нея, са знак за първокласен лимон. Те показват, че в плода има високо съдържание на минерали.