Аркадико: Най-старият мост в света, който все още се използва

1512
Аркадико: Най-старият мост в света, който все още се използва

© Instagram

Един от най-старите мостове с арки в света, които все още се използват, е Аркадико, разположен близо до съвременния път от Тиринс до Епидаурос в Пелопонес, Гърция.

Предполага се, че е построен през гръцката бронзова епоха - около 1300 г. пр. н. е., което го прави един от най-старите мостове, които все още съществуват и са в употреба.

Аркадико е изграден от варовикови късове, по-малки камъни и малки парчета плочки, сглобени плътно заедно без хоросан. Той е дълъг 22 метра, широк 5.6 метра и висок 4 метра.


Мостът има малък отвор за водосток, широк около един метър, в основата си. Ширината на пътното платно в горната част е около 2.5 метра, което позволява комфортно преминаване на модерен автомобил, въпреки че подходът към моста вече е покрит с растителност.

Поради стила и специфичния начин, по който е построен, археолозите смятат, че първоначално е предназначен за използване от конски колесници, разказва Amusing Planet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sean Wade (@seanwade6)

Мостът Аркадико е едно от четирите известни микенски аркови съоръжения близо до Аркадико, всички принадлежащи към един и същи път от бронзовата епоха, изградени между двата града, с подобен дизайн и възраст.

Един от тях е мостът Петрогефири, който пресича същия поток на 1 км западно от Аркадико. Иначе подобна по размер и външен вид, конструкцията е с по-голям обхват и малко по-висок свод. Той също все още се използва.

Египет строи магистрала на 50 см от жилищни блокове (снимки)Градското планиране е изключително трудна задача с много уравнения - като се започне от трафик и се стигне до процент на престъпността
 

Петият, добре запазен микенски мост, се намира в северната част на Арголида, където е част от друг главен микенски път. Неговите размери са близки до тези на Аркадико: 5.20 метра широк в долната част, 2.40 метра в горната част и с размах на сводестата арка малко повече от метър.

Пътят все още има бордюри за насочване на бързо движещи се колесници.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg