България е най-добрата държава в Европа за работа за жени

2354
България е най-добрата държава в Европа за работа за жени

© Pixabay.com

В Международния ден на жената от Reboot Online публикуваха класация за това кои държави в Европа предлагат най-добрите условия за работа на представителките на нежния пол.

За изготвянето на класацията от компанията провеждат собствено проучване.

Оценявайки редица фактори, които допринасят за успехите на жените на работното място, от Reboot Online създават собствен индекс, за да определят кои страни в Европа предоставят най-добри професионални възможности на жените.

В този индекс са включени Икономически възможности, Жени на ръководни позиции и Условия за отпуск по майчинство. Всеки от тези фактори носи по 100 точки, като максималният брой точки, който една държава може да получи, е 300.


Индексът на Reboot показва, че България е най-добрата държава за работа за жени в Европа с общо 236.6 точки от възможни 300.

Не е изненадващо, че българските жени процъфтяват на работното място, тъй като България има едни от най-добрите условия за отпуск по майчинство, казват от Reboot.

Страната позволява на майките да вземат минимум 58.6 седмици почивка (410 дни) – това е най-дългият минимален срок за отпуск по майчинство, като през това време те получават 90% от пълната си заплата. В резултат на това страната получава максималния брой от 100 точки по този показател.

България се нарежда на трето място по показателя „Жени на ръководни позиции“ с 90 точки. Първото място тук е за Норвегия. Според анализа на Reboot 22.1% от жените в страната заемат ръководни роли, което е четвъртият най-висок процент измежду всички страни в проучването.

България обаче се нарежда в средата на класирането по показателя „Икономически възможности“ (46.6 точки), което се дължи предимно на това, че получава резултат от 0.727 в Глобалния индекс за равенство между половете за 2020 г.

Жените в ЕС раждат все по-късно. Най-младите майки са в БългарияСредната възраст, на която жените в ЕС раждат първото си дете, продължава да се повишава

Второто място в класацията е за Хърватия, която получава 229.8 точки. Страната е на втора позиция след България по отношения на условията във връзка с майчинството (96.6 от 100 точки).

Тя се справя добре с равнопоставеността между половете по отношение на заплащането, тъй като получава втория най-висок резултат в категорията „Икономически възможности“ (96.6 от 100), където е изпреварена само от Италия, която има впечатляващите 100 точки. Хърватия обаче има да наваксва в категорията „Жени на лидерски позиции“, където има 36.6 точки.

Челната тройка се оформя от Естония с 220 точки. Норвегия и Словакия си поделят четвъртото място с по 209.9 точки, докато петата позиция е за Нидерландия с 206.6 точки.

Това са и единствените шест държави с резултат от над 200 точки. Челната десетка се допълва от Словения, Румъния, Италия, Латвия и Швеция.

На последните места в класацията на Reboot са Турция (39.9 точки), Португалия (69.9 точки) и Австрия (73.2 точки). 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg