България корумпирана колкото Вануату и Буркина Фасо

2428
България корумпирана колкото Вануату и Буркина Фасо

България остава най-корумпираната страна в Европа, показва новият доклад на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" за 2017 г.

Въпреки че страната ни е подобрила позицията си с четири пункта, със своите 43 точки тя остава трайно под критичния праг от 50 точки, които са индикатор за сериозен проблем с противодействието на корупцията.

Най-малко корумпирана е Нова Зеландия с 89 точки, следвана от Дания с 88 точки. След тях се подреждат Швейцария, Норвегия и Финландия с по 85 точки.

В дъното на класацията са Сирия, Южен Судан и Сомалия. България е на 71-во място с 43 точки, последна сред страните от ЕС. В сравнение с доклада за миналата година, страната ни се е изкачила нагоре с 4 места.

Стойности под 50 пункта обаче са показател за системен проблем с корупцията. Сравнението между България и останалите държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. и  2007 г., сочи, че и в тази регионална класация страната ни заема последна позиция и изостава от държави, като Чехия, Естония, Латвия и Литва.

Данните за нашата страна са съизмерими със средните в глобален мащаб и я поставят в компанията на останалите страни от Балканите, Вануату и Буркина Фасо.

През 2018 г. България е включена за 20-и път в индекса, като анализът на досегашните резултати показва, че фактически борбата с корупцията е в застой.

Преди година "Трансперънси интернешънъл" говореше за остра необходимост от промяна на политиката за противодействие на корупцията и ангажимент за дълбоки реформи в институциите, призвани да водят тази борба, припомня Дарик радио.

Представяйки новия индекс, генералният директор на „Трансперънси интеренешънъл“ Карл Долън отбеляза рязък срив на Унгария с показател 45, който е с три пункта по- нисък от 2016 г. и с 10 пункта по-нисък от 2012 г..

Подобна тенденция се наблюдава и в Полша. Затова „Трансепрънси интернешънъл” препоръчва на ЕК да наложи специално наблюдение върху борбата срещу корупцията във всички страни членки, както вече прави за България и Румъния.

Индексът за възприятие на корупцията е създаден през 1995 г., като държавите се оценяват по скала от 100 - показател за ниско ниво на корупция на базата на данните от 12 международни институции, сред които Световната банка, Международния икономически форум, Африканската банка за развитие.

Колкото по-близо е индексът до 0, толкова по-високи са нивата на корупция в съответната страна.

Липсват усилия за борба с корупцията, през последните 6 години не е отбелязан почти никакъв напредък в много държави –  е основният извод в тазгодишния доклад.

Най-високо е нивото на корупция в страните, в които медиите и неправителствените организации не са защитени, подчертават още от „Трансепрънси интернешънъл“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

vipteletwo
# 0
19:02 | 25 February 2018
Anonymous mobile connection with a change of voice and number (CallerId)! You can call absolutely from any number, friend’s, wife’s or +77777777777 Calls around the world from 3 cent per minute Free and unlimited number and voice substitution, complete anonymity Works on all platforms and phones (Windows, Linux, Android, Iphone, Nokia, etc.) Works through the app or our sim card Prices: Setup, install, connect, just 100 $ We will give you test calls from any number to any number. Contacts: e-mail - vipsecurecall@gmail.com Viber - +7 988 320 89 22 WhatsApp - +7 988 320 89 22 Telegram - @Vip_Security Icq - 723882584
Любо
# 1
14:02 | 24 February 2018
каква борба може да има с корупцията,когато комунистите и техните отрочета си делят "порционите"?! Никога няма да се промени нищо на тази територия...единственият изход е разпад ...
LeliaNig
# 2
06:02 | 23 February 2018
Это не просто интернет-магазин, а возможность совершать покупки для семьи, дома и отдыха в одном месте не выходя на улицу. Мы предлагаем широкий ассортимент высококачественных товаров и аксессуаров отечественных и иностранных производителей, которые отвечают всем необходимым стандартам. Мы постоянно расширяем и обновляем наш ассортимент и совершенствуем качество сервиса, стараясь создать для вас наиболее удобные условия. Независимо от ваших финансовых возможностей, в нашем семейном магазине вы всегда сможете подобрать товар не только себя, но и для ваших близких, при этом избежав значительных затрат и утомительных походов по магазинам.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg