България на 48 място в света по справяне с кризата с коронавируса

3388
България на 48 място в света по справяне с кризата с коронавируса

© Pixabay

България е на 48 място сред общо 200 страни по света по комплексна оценка на справянето с епидемията от коронавируса, като тя включва оценка на ефективността от наложената карантина, степента на готовност и реакция на здравеопазването, икономиката и цялостното действие на правителството.

Това сочи анализа на консорциума Deep Knowledge Group, цитиран от БГНЕС.

Резултатите от него имат за цел да се помогне на хората и правителствата да вземат информирани решения, които да увеличат максимално полезните резултати.


Консорциумът е с нестопанска цел и е основан през 2014 г. в Хонконг.

В момента най-сигурната страна в света по отношение на COVID-19 e Швейцария, сочат резултатите от анализа. Най-опасната страна е Южен Судан и тя се нарежда в дъното на класацията - на 200-то място.

Въпреки че е на девето място в света по брой заразени (според Института Джонс Хопкинс – общо заразени над 185 хиляди, 8770 починали и 62 новозаразени за днес), Германия се нарежда на второ място в класацията за най-сигурна страна.

Първоначално страните, които биха могли бързо да реагират на кризи и имаха високи нива на готовност за спешни ситуации, се класираха на най-високо място. През месеците на пандемията обаче класацията претърпя значителни промени – сега страните с устойчива икономика се класират по-високо.

„Швейцария и Германия постигат позициите №1 и №2 в този нов специален случай, специално поради устойчивостта на икономиката си и поради внимателните начини, по които те се опитват да облекчат блокираните си икономики, без да се излагат на риск общественото здраве и безопасност“, се казва в проучването.

На трето място е Израел, на четвърто – Сингапур, следват Япония, Австрия, Китай, и др. Консорциумът поставя страни, като Гърция и Турция, на по-предни места от България, съответно – на 34 и 37 място. След България се нарежда дори САЩ – под номер 58, точно след Румъния и на две места пред Русия.

От всички показатели, които са изследвани от анализаторите, България събира най-много точки, играещи основна роля за формирането на комплексната оценка, в категория “Ефективност на правителството в оценката и управлението на риска от пандемията”.

Най-малко точки страната ни събира в категория “Готовност на здравната система за реакция при извънредни ситуации”.

Докладът се основава на 130 количествени и качествени параметри и на над 11 400 отправни точки в категории, като ефективност на карантината, мониторинг и откриване на случаите, готовност на здравната система на страната и мерки на правителството.

Данните се събират от обществено достъпни източници, включително Световната здравна организация, Университета Джонс Хопкинс, CDC, Worldometers и други. Всеки параметър получава конкретен коефициент на тежест или значимост и се използва като отправна точка на анализаторите.

Показателят, по който България събира много точки, е ефективността на наложената карантина. По отношение на това България се издига в класацията и достига до 42-ро място. Нова Зеландия, Сингапур и Швейцария са в челната тройка, а на последно място се нареждат страни, като Тунис, Монголия и Армения.

Най-лошият показател, в който изследователите нареждат България на 72-ро място сред страните, е по отношение на готовността на лечебните заведения да реагират на спешни случаи, свързани с коронавируса.

С някои разлики в отделните категории, нужни за формирането на комплексната оценка, страната ни се нарежда по общ брой точки редом до Тайланд.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg