България на 58-о място сред най-добрите страни в света

3652
България на 58-о място сред най-добрите страни в света

© Pixabay.com

US News and World Report публикува за пети пореден път ежегодната си класация на най-добрите страни в света, която се изготвя по редица критерии, свързани с начина, по който се възприемат отделните държави.

От US News са си партнирали с BAV Group и бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания, за да оценят всяка от общо 73 държави по 65 компонента, групирани в девет подкласации. Над 20 000 души от 36 държави са участвали в допитването.

За да попадне в тазгодишната класация, една държава трябва е сред първите 150-те страни в Индекса на човешкото развитие на ООН за 2017 г., както и да е сред първите 100 страни по БВП, преки чуждестранни инвестиции и приходи от международен туризъм, според данните на Световната банка за 2017 г.


Категориите Предприемачество и Качество на живота са имали най-голяма тежест при изготвянето на подреждането.

Общо 12 от първите 20 държави в класацията се намират в Европа, като четири от тях са скандинавски. Швейцария заема първото място за четвърта поредна година, а Великобритания изпада за първи път от челната петица. Добра новина за принц Хари и Меган Маркъл е, че Канада измества Япония от второто място.

Германия се нарежда на четвърто място - веднага след Япония, в тазгодишната класация.

Петата позиция е за Австралия, а както стана дума по-горе, Великобритания вече е извън Топ 5 и отстъпва до шестото място.

Какви са перспективите пред българската икономика до 2022 г.?Министерството на финансите запази прогнозата от пролетта за ръст на икономиката през тази година, очаквайки повишение от 3.4% за 2019 г.

Местата от седмо до десето се заемат от САЩ, Швеция, Нидерландия и Норвегия, респективно.

България се изкачва с 9 места в класацията и тази година вече е на 58-ма позиция, след като през 2019 г. заемаше 67-о място.

„Страната се намира в югоизточния край на Балканския полуостров, където се срещат Европа и Азия. Заради местоположението си тя е била обект на инвазии в миналото, но тя също така разполага с богата култура и е родното място на кирилицата“, се казва в профила за страната ни.

„Световната банка класифицира България като страна с доходи над средните. В основата на икономиката й са строителството, миннодобивната дейност, услугите, в които се включва и туризмът, както и селскостопанският сектор.

Световната икономическа криза сложи край на силния икономически растеж на страната. България разполага с добре образована работна сила, но е считана за най-бедната страна в Европейския съюз. Сред предизвикателствата, пред които е изправена, са проблемите с корупцията и организираната престъпност“, допълват от изданието.

В някои от отделните подкатегории страната ни заема 52-ро място по „Възможности за приключения“; 64-о място по Културно влияние; 35-о място по „Качество на живот“, 54-о място по „Предприемачество“ и 47-о място по „Възможности за бизнес“.

Най-високо класираната държава от нашия регион е Гърция, която заема 27-о място. В класацията попадат още Турция (35), Хърватия (44), Румъния (54) и Сърбия (72).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

НДРУ
# 0
13:02 | 15 February 2022
българия не произвежда нищо
Янко
# 1
20:01 | 22 January 2020
Да ми ядете кура!. 58-мо място от 73 държави. Пред нас са държави като Индонезия и Филипините...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg