България на 85-о място в света по дигитално качество на живот

2578
България на 85-о място в света по дигитално качество на живот

© Pixabay

Според проучване, оценяващо дигиталното качество на живот в световен мащаб, България се класира на 85-о място.

Тази година проучването обхваща 90% от световното население и индексира 110 държави, като разглежда пет основни стълба на дигиталния живот: достъпност и качество на интернет, електронна инфраструктура, електронна сигурност и електронно управление.

Проучването DQL (Digital Quality of Life Index) се провежда от компанията за киберсигурност Surfshark и оценява държавите въз основа на набор от пет основни стълба за цифрово благосъстояние.


България заема 22-ро място по достъп до интернет, 34-о по качество на интернет, 64-о по показател „Електронна инфраструктура”, 51-во по отношение на електронната сигурност и 49-о в раздел „Електронно правителство”, съобщава БГНЕС.

Българинът трябва да работи 596 секунди, за да си позволите най-евтиния мобилен интернет, както и 82 минути, за да си позволите най-евтиния широколентов интернет.

Стар телевизор спирал интернета на цяло село в продължение на 18 месецаТочно в 7 часа всяка сутрин собственикът му включвал приемника, след което широколентовата връзка цялото село изчезвала

В доклада става ясно, че 6 от 10 държави, които имат най-високи резултати, се намират в Европа, следвайки тенденцията от миналата година. Дания е на първо място в DQL за втора поредна година и е плътно следвана от Южна Корея и Финландия. Израел и САЩ са в първата петица от 110 оценени държави. На последните 5 места са Етиопия, Камбоджа, Камерун, Гватемала и Ангола.

В регионален план САЩ се открояват като държава с най-високо цифрово качество на живот в Америка, докато Южна Корея заема водещата позиция в Азия. Сред страните в Африка жителите на Южна Африка се радват на най -високото качество на своя дигитален живот, докато Австралия води в Океания, надминавайки Нова Зеландия в различни цифрови области.

Други констатации на изследването показват, че тази година широколентовият достъп е глобално по-малко достъпен. Сравнявайки държави, включени както в DQL20, така и в DQL21, през 2021 г. хората трябва да работят с 11% повече (25 минути повече), за да си позволят широколентов интернет. Въпреки това, те трябва да работят с 29% по -малко (28 минути по -малко), за да си позволят мобилен интернет.

Най-лошият интернет в света е най-малко достъпен. Жителите на някои страни, като Нигерия, Кот д’Ивоар и Мали, трябва да работят приблизително седмица работа, за да си позволят интернет.

Инвестирането в електронна инфраструктура и електронно управление допринася най-много за цифровото благосъстояние на хората.

Изследването на DQL през 2021 г. обхваща популация от повече от 6,9 милиарда души по отношение на пет основни стълба и 14 подкрепящи индикатора, които осигуряват цялостна мярка. Изследването се основава на информация с отворен код, предоставена от ООН, Световната банка, Freedom House, Международния съюз за комуникации и други източници.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg