България на четвърто място по ръст на заболелите от COVID-19 в Европа

1895
България на четвърто място по ръст на заболелите от COVID-19 в Европа

© Правителствена информационна служба

За 14-дневен период, въпреки сериозния ръст на заболеваемостта в България, която достигна 74 на 100 000, ние не сменяме значително мястото си в Европа.

Придвижили сме се с 2-3 места напред и в момента сме на 22-о място от 30 страни. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

На Балканския полуостров сме на пето място по заболеваемост, където също оставаме без промяна в класацията.

Смъртността на 14-дневна база достига 1.56 на 100 000 и по този показател сме на осмо място сме в ЕС и на пето на Балканите, посочи здравният инспектор.


По отношение на епидемичната ситуация в България дотук няма някакви особени промени във връзка с възрастовата структура. Има обаче известно подмладяване на хората с положителни резултати.

Техният процент, макар и много плавно, продължава да нараства. Това обаче не се отразява на броя на приетите в болници и на смъртните случаи.

Въпреки голямото увеличаване на положителните случаи, броят на смъртните случаи се увеличава, но с доста по-малък темп, заяви още той.

Разпространението по области

По-голямата част от България е в средната степен на скалата по заболеваемост. Областите Благоевград и Търговище са със заболеваемост от над 120 души на 100 000 през изтеклата седмица, а 3 области (Видин, Ловеч и Плевен) са с под 20 души над 100 000.

Здравният министър препоръча да не се пътува до две области в страната120 човека на 100 000 са заболелите от коронавирус в областите Търговище и Благоевград

Останалите области са в двете междинни групи (от 20 до 60 на 100 000 и от 60 до 120 души на 100 000).

Ръстът на кривата на 14-дневната заболеваемост е значителен и той е такъв във всички страни. Дори и с този ръст, ние не сме на първо място в Европа, а на четвърто. Чехия е на първо място с неимоверни стойности и в резултат в страната беше обявена извънредна ситуация, каза Кунчев.

14-дневната смъртност също расте, но не с темповете, с които расте заболеваемостта, което е положително.

Средната стойност на седмичния брой тестове нараства постепенно и бройката от 400 на 100 000 теста вече е премината у нас, отбеляза Кунчев.

Има значителна промяна в седмичната положителност на тестовете, тъй като отпаднаха здравите хора, които лятото си правеха тестове, за да пътуват в чужбина и сега тестовете се правят на много по-таргетирана база.

Затова и процентът на положителност сега е по-голям, довърши той.

 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg