България оглави класация на най-добрите държави за работа за жени в Европа

5093
България оглави класация на най-добрите държави за работа за жени в Европа

© Rebootonline.com

България се нарежда на първо място сред най-добрите европейските държави за работа за жени.

Страната ни получава общо 236.6 точки от възможни 300 в класацията на дигиталната PR агенция Reboot.

Първото място на България е съвсем заслужено, тъй като страната ни предлага най-добрия отпуск по майчинство в Европа, за което получава 100 точки.

Страната ни позволява на майките минимален отпуск по майчинство в размер на 58.6 седмици (410 дни), който е и най-дългият в света. Освен това държавата изплаща обезщетение в размер на 90% от заплатата през първата година от майчинството.


Нещо повече, България заема второто място след Норвегия по дял на жените на ръководни позиции с 90 точки от възможни 100.

Страната ни обаче се нарежда в средата на класацията по икономически възможности за жените (46.6 пункта), което се дължи основно на това, че получава резултат от 0.727 в Индекса за равенство между половете за 2020 г.

Второто място в общата класация е за Хърватия, която получава общо 229.9 пункта от 300. Страната получава 96.6 точки в подреждането за отпуск по майчинство и същия брой точки в класацията по икономически възможности. Хърватия обаче има едва 36.6 точки в подреждането на жени на лидерски позиции, което показва, че все още има какво да се направи в тази посока.

Челната тройка на най-добрите държави за работа в Европа се оформя от Естония с общ резултат 220.0 точки от 300. Естония може да се похвали с по 80 точки в класациите за отпуск по майчинство и жени на лидерски позиции.

Четвъртото място в класацията се поделя от Норвегия и Словакия. По-нататък челната десетка се допълва от Нидерландия, Словения, Румъния, Италия, Латвия и Швеция.

На последно място от 30-те анализирани държави се нарежда Турция, която получава едва 39.9 точки от 300. Въпреки слабото си представяне, страната изненадващо получава повече точки в класацията по жени на ръководни позиции (13.3/100) от държави, като Германия (10 точки) и Австрия (3.3 точки).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg