България отново е с най-мръсен въздух в ЕС

1876
България отново е с най-мръсен въздух в ЕС

© Pixabay

Сред държавите-членки на ЕС средната годишна концентрация на фини частици във въздуха (PM2,5) е най-висока в градските райони на България (19.6 μg / m3) и Полша (19.3 μg / m3), следвани от Румъния (16.4 μg / m3) и Хърватия (16.0 μg / m3).

За разлика от тях, концентрацията е най-ниска в градските райони на Естония (4.8 μg / m3), Финландия (5.1 μg / m3) и Швеция (5.8 μg / m3).

Това показват последните данни на европейската статистическа агенция Евростат, цитирани от БГНЕС.


Замърсителите, като фини прахови частици, суспендирани във въздуха, намаляват продължителността на живота и благосъстоянието, като същевременно могат да доведат или да влошат много хронични и остри респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

Фините частици (PM10; с диаметър по-малък от 10 микрометра) могат да се пренесат дълбоко в белите дробове, където могат да причинят възпаление и да влошат състоянието на хората, страдащи от сърдечни и белодробни заболявания.

Мръсният въздух у нас убива 15 000 души годишноМръсният въздух отнема над 2 години и половина от живота на хиляди българи тихо и незабелязано, смятат експертите.

В същото време дори по-малките фини частици (РМ2.5; с диаметър по-малък от 2.5 микрометра) могат да повлияят на здравето още по-сериозно, тъй като те могат да навлязат по-навътре в белите дробове, твърдят експертите от Евростат.

Въпреки че този вид замърсяване на въздуха в продължение на няколко години е под ограничение, определено от 2015 г. (25 μg / m3 средногодишно), остават някои значителни горещи точки на замърсяване на въздуха.

Освен това, въпреки постепенното намаляване през последните години, нивата на замърсяване на въздуха през 2019 г. все още продължават да бъдат над нивото, препоръчано от СЗО (средна годишна стойност 10 μg / m3). 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg