България шеста в ЕС по производство на цигари

4107
България шеста в ЕС по производство на цигари

© Pixabay

България е шеста по производство на цигари в Европейския съюз, сочат данните на Евростат, актуални към края на 2016 г.

Страната ни е произвела 21 млрд. къса цигари през разглежданата година, което е около 5% от общото производство в ЕС.

Общото количество цигари с произход ЕС през 2016 г. възлиза на 527 млрд. къса. Това е с 36 млрд. къса по-малко спрямо предходната 2015 г.

Преди десет години ЕС отчита рекордна година в този сектор, като тогава се произведени с цели 300 млрд. къса цигари повече спрямо настоящата бройка.

Общото производство в ЕС през 2016 г. може да се раздели на 1000 цигари, или по 50 пакета с по 20 броя, на човек от населението на Общността. Стойността на продукцията през разглеждания период възлиза на 6.2 млрд. къса.

Без никаква изненада, лидер по производство на цигари в ЕС е Германия, която заема 32% от общата продукция с 168 млрд. къса, или с други думи - всяка трета произведена цигара е немска.

На второ място се нарежда Полша с 99 млрд. къса, или 19% от общата продукция, следвана от Румъния с 77 млрд. къса, или 15% от общия брой.

Преди България в подреждането са Гърция (31 млрд. къса) и Португалия (27 млрд. къса).

БAT приключи придобиването на водещи марки от БулгартабакБАТ България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg