България сред държави с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

1126
България сред държави с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

© Pixabay

България е една от държавите в ЕС с най-голяма смъртност заради мръсен въздух, се посочва в представен доклад на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Отбелязва се, че замърсяването на въздуха поставя нашата страна на челните места по брой изгубени години живот. Според Европейската агенция по околна среда, замърсяването на въздуха у нас е довело до около 15 200 случая на преждевременна смърт през 2015 г.

Основните източници на замърсяване на въздуха от прах са битовото отопление и превозните средства.

Въпреки че наскоро прие изменения в законодателството, България все още не е предприела практически структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за уеднаквяване на целите за качеството на въздуха с ключови политики в областите на околната среда, енергетиката и превозите, се посочва в документа.

България все още не е изпълнила задълженията си за запазване или възстановяване на видове и местообитания. Създаването на ефективно управление на мрежата "Натура 2000" и подобряването на администрацията в тази област се отчита като предизвикателство.

Основните заплахи за биологичното разнообразие в България включват загубата на местообитания заради развитието на градовете и инфраструктурата, неустойчивото земеделие, повишеното замърсяване на въздуха.

Въпреки продължаващите инвестиции в изграждането на необходимата инфраструктура, подкрепена главно с финансиране от ЕС, България все още изостава значително от европейските показатели за пречистване на градските отпадъчни води.

Едва 26 на сто от тези води се събират, 20.4 на сто от събраното количество се подлага на вторично пречистване, а 6.7 на сто от събраните отпадъчни води се подлагат на по-задълбочена обработка. Според ЕК има нужда от допълнителни два милиарда евро за изграждането на мрежи за събиране на отпадни води и за пречиствателни станции.

Комисията отбелязва, че България е постигнала значителен напредък в картографирането и оценяването на екосистеми и техните свойства, както и в разработването на системи за отчетност на "природния капитал". Въпреки това, правилното изпълнение на законодателството за защита на природата остава предизвикателство, пише в доклада.

Въпреки че България е приела добро законодателство за справедливо изчисляване на такса "Смет", тя все още не е приложила правилото "замърсителят плаща". Напредъкът в справянето със замърсяването на въздуха е ограничен до приемането на закони. Все още не е отчетено ефективно прилагане, допълва комисията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

БПФ
# 0
19:04 | 10 April 2019
Ама нали ако приложим адекватни законови мерки срещу най-големите битови замърсители, от същата ЕК ще писнат, че сме нарушавали "човешките права" на хъхреците, като сме им съборили незаконните кaтуни? То няма угодия !!!
Смяхчо
# 1
01:04 | 6 April 2019
- Защо в София пукат гумите на варненци? - Защото им се диша свеж морски въздух.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg