България сред държавите с най-висока инфлация в ЕС през февруари

4425
България сред държавите с най-висока инфлация в ЕС през февруари

© Pixabay

Годишната инфлация в Европейския съюз за февруари 2022 г. достига 6.2%.

През януари тя беше 5.6 на сто, а през февруари 2021 г. - 1.3 на сто, показват данните на Евростат. 

Средният годишен темп на инфлацията в еврозоната е малко по-нисък, като достига 5.9% през февруари 2022 г. спрямо 5.1% през януари и 0.9% година по-рано.

Най-слабо увеличение на потребителските цени в Европейския съюз отчитат Малта и Франция (с по 4.2%), Португалия, Финландия и Швеция (и трите с по 4.4%).


Най-високи годишни темпове на инфлацията пък са регистрирани в Литва (14%), Естония (11.6%) и Чехия (10%). България дели шестата позиция с Унгария с годишна инфлация от 8.4 на сто.

В сравнение с предходния месец януари, годишната инфлация спада в две от държавите-членки и се повишава в останалите 25.

Европейската страна, която беше подмината от инфлациятаДокато останалата част от Европа се бори с повишаващите се цени, в Швейцария инфлацията е толкова малка, че някои разходи дори намаляват

През февруари най-голям принос към годишната инфлация в еврозоната има енергията (с ръст от 3.12 процентни пункта), следвана от услугите (1.04 п.п.), храните, алкохола и тютюневите изделия (0.9 п.п.) и промишлените стоки (0.81 п.п.).

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg