България в топ 50 на най-иновативните държави

1492
България в топ 50 на най-иновативните държави

© Pixabay

САЩ изпадна от челната десетка на индекса на най-иновативните икономики в света за първи път, откакто Bloomberg започна да изготвя класацията преди шест години. В същото време, Южна Корея и Швеция запазват първото и второто си място, респективно.

Индексът подрежда страните по няколко критерия, сред които разходи за научноизследователска и развойна дейност и концентрация на високотехнологични компании.

САЩ пада от девето до 11-о място в класацията, което се дължи основно на сриването й до 8-ма позиция в категорията, отчитаща дела на дипломиращите се с научни и инженерни специалности, които се вливат в работната сила.

Производството с добавена стойност също бележи спад. Подобряването на производителността в САЩ обаче не успява да компенсира изгубеното в другите категории.

“Не виждам доказателства, които да предполагат, че тази тенденция няма да продължи,” казва Робърт Д. Аткинсън, президент на Фондацията за информационни технологии и иновации във Вашингтон.

“Други нации реагираха с умни, добре финансирани политики в сферата на иновациите, като по-добри данъчни стимули за развойна дейност, повече държавно финансиране за научни изследвания, повече финансиране за комерсиализация на технологиите.”

Сингапур изпреварва европейски икономики, като Германия, Швейцария и Финландия, за да заеме третото място в класацията, което се дължи на челната позиция на страната в същата категория, в която САЩ пада в класацията.

“Сингапур винаги е наблягала на образованието на населението, особено в така наречените STEM ( наука, технология, инженерство и математика) дисциплини,” казва Йео Киат Сенг, преподавател в Сингапурския университет по технологии и дизайн.

Страната също така “има сериозен ангажимент по отношение на финансирането на развойната дейност и иновациите,” добавя Йео, който притежава 38 патента.

Южна Корея остава начело по отношение на иновациите в световен мащаб в пета поредна година. В последните години най-голямата корейска компания по пазарна капитализация - Samsung Electronics Co., е получила повече патенти в САЩ, от която и да била друга компания, с изключение на International Business Machines Corp (IBM).

Китай се изкачва с две места в класацията до номер 19, подкрепена от високия дял на дипломиращите се с научни и инженери специалности и увеличаващия се брой патенти от страна на иновативни компании, като Huawei Technologies Co.

“Обща черта на САЩ, Корея и Китай е, че хората приемат провалите като част от процеса,” казва Прин Паничпакди от CLSA Thailand.

“Иновациите изостават в страни, където културата набляга на избягването на риска и където на научноизследователската и развойната дейност се гледа само като на разход, а не като на инвестиция. Такава е нагласата в Тайланд .” Страната пада с едно място в класацията и вече заема 45-а позиция.

9 неща, които не знаете, че са изобретени от жениОт съдомиялната машина до Монополи

България заема 41-ва позиция с резултат от 51.54. За сравнение, общият резултат на лидера в класацията Южна Корея е 89.28. Страната ни не попадна в челните 50 през миналата година.

В отделните категории България има най-предно класиране при производството с добавена стойност, където заема 34-а позиция. Най-слабото ни класиране е в категорията патенти, където сме на 48-о място.

Япония, която е една от трите азиатски държави в челната десетка, се изкачва с едно място - до номер 6. Франция се придвижва от 11-а до 10-а позиция, присъединявайки се към пет други европейски икономики в челната десетка. Израел оформя челната десетка и е единствената държава, която изпреварва Южна Корея в категорията за научноизследователска и развойна дейност.

Южна Африка и Иран се връщат в челните 50; двете държави за последно попаднаха в класацията през 2014 г. Турция е една от най-прогресиращите държави в подреждането, като скача с четири места - до 33-а позиция.

Най-големите губещи са Нова Зеландия и Украйна, които падат с по четири места в класацията.

Измененията в тазгодишната класация не са чак толкова драматични, както през миналата година, когато Русия се срина с 14 места след налагането на санкции заради Украйна и спада в цените на енергийните продукти. В тазгодишния индекс Русия се изкачва с едно място, до 25-а позиция.

Изготвянето на класацията за 2018 г. започва с над 200 икономики. Всяка от тях получава резултат от 0 до 100, базиран на седем различни категории с еднаква тежест.

Държавите, за които няма данни поне за шест категории, биват елиминирани от класацията, с което броят на страната се свива до 80. От Bloomberg пък публикуват челните 50.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg