България е 68-а в класация за икономическа свобода

916
България е 68-а в класация за икономическа свобода

България се нареди на 68-мо място в Икономическата свобода по света - Годишен доклад 2008, изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика.

Страната ни се изкачва с 6 места от миналогодишната 74-та позиция. Непосредствено пред нас се нареждат държави като Армения, Гана, Албания. Резултатът на България се покачва от 6.58 до 6.82, при максимален резултат от 10 точки.

Докладът класира Хонконг на първо място, следван от Сингапур и Нова Зеландия. За пореден път Зимбабве е с най-ниско ниво на икономическа свобода сред 141 държави, включени в изследването, а в дъното на класацията са още Ангола и Мианмар.

Икономическата свобода по света 2008 използва 42 различни показателя, за да създаде единен индекс, който класира страните според степента на икономическа свобода. Основни стълбове на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата на конкуренцията и защитата на правото на частна собственост. Икономическата свобода се измерва в пет различни области: размер на правителството; правна структура и защита на правата на собственост; достъп до стабилни пари; свобода на международната търговия и регулиране на кредита, труда и бизнеса.

Изследването показва, че хората, живеещи в страни с високи нива на икономическа свобода, се радват и на по-високи нива на просперитет, по-голяма индивидуална свобода и по-дълга продължителност на живота. Докладът от тази година включва и ново изследване, показващо влиянието на икономическата свобода върху намаляването на бедността.

„Важността на високата икономическа свобода не се разбира от всички“, посочва изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. „Тя обаче е от изключително значение най-вече за отделния човек, защото означава възможност за индивидуален избор, свобода да се са правят доброволни транзакции, да се конкурираш с останалите, да си сигурен за собствеността си. Икономическата свобода дава възможност на хората да са отговорни за собствения си живот и бъдеще. Колкото по-висока е свободата, толкова хората и бизнесът са по-малко зависими от правителството", посочва още Костадинова.

Снимка: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...