България е на първо място в ЕС по разхищение на електроенергия

1300
България е на първо място в ЕС по разхищение на електроенергия

България е на първо място сред страните членки на ЕС по разхищение на електроенергия. Това заяви в Поморие министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. В крайморския град се провежда конференция, на която се обсъждат перспективите за развитие на енергийния сектор в България. Темата на форума е "Износът на електрическа енергия от България - ядрени мощности, възобновяеми енергийни източници и други перспективи. Подобряване на взаимодействието между частните износители и държавата".

Министър Димитров каза, че най-здравословно е да заработят 3 и 4 блок на АЕЦ Козлудуй до пускането на 1 и 2 блок на АЕЦ Белене. Със спирането на двата блока на централата в Козлудуй износът на електроенергия минилата година е спаднал с 30 на сто. Според Петър Димитров загуби от финансова гледна точка не са претърпени, заради поскъпването на електроенергията.

С големите инфраструктурни проекти, България има реален шанс да стане енергиен център на Балканите. Това обаче би претърпяло трудности, тъй като страни като Турция, Албания и Румъния започват също да развиват ядрена енергетика, допълни министърът.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси заяви, че в 21 век не може да се прави външна политика без енергетика.

В еднодневната конференция участват още заместник- председатели на парламентарните комисии по енергетика и по икономическата политика, заместник-министри и директори на дирекции от Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на финансите, директори и експерти от националната агенция за приходите, агенция "Митници" и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, мениджъри на фирми от електро-енергийния сектор.

Дискусиите са съсредоточени върху развитието на енергийния сектор у нас, прилагането на митническото и данъчното законодателство и в частност Закона за ДДС, свободната конкуренция на електро-енергийния пазар, сигурността на доставките в енергийния сектор.

Домакини на конференцията са Атлантическият клуб в България и Информационният център на НАТО в София. Срещата е организирана по инициатива на повечето от водещите фирми - износители на електроенергия от България.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg