България и Румъния с жизнен стандарт около 60% под средния за ЕС

1533
България и Румъния с жизнен стандарт около 60% под средния за ЕС

България и Румъния са в дъното на класацията по богатство сред европейските страни членки на ЕС, сочи изследване на Евростат.

И в двете стандартът на живот е с около 60% под средния за 27-те членки на съюза, сочи още направеното проучване.

Първа в класацията е Люксембург, където БВП на страната (въз основа на покупателния паритет) е близо два пъти и половина по-голям от средния за страните от ЕС. Норвегия, която не е членка на ЕС, е на второ място по богатство.

Холандия, Австрия, Дания, Швеция и Белгия са с между 20 и 30% над средното за европейските страни ниво на техния БВП, а с между 10 и 20% над средното за ЕС са страни като Великобритания, Финландия, Германия и Франция.

Около средното за страните от ЕС е БВП на Испания, Италия и Гърция. Кипър и Словения са с около 10% под средното за Европа ниво, а Чехия, Малта и Португалия са с между 20 и 25% надолу.

Естония, Унгария и Словакия са с 35% под средния стандарт на живот, докато Литва, Латвия и Полша с между 40 и 50%.

Изчисленията са направени въз основа на данни за покупателния паритет и последните данни за БВП на страните от ЕС, както и данните за населението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg