България на първо място по привлечени ПЧИ от глава на населението

1542
България на първо място по привлечени ПЧИ от глава на населението

Само три от новите 12 държави членки на ЕС са привлекли повече преки чуждестранни инвестиции за последната година. Това са Полша, Румъния и Чехия, съобщи по време пресконференция днес Хенри Р. Джаклин - постоянен представител на ПРООН в България.

За 2007 г. страната ни е привлякла 8.429 млрд. долара, но по показателя глава на населението излизаме на първо място сред новите ЕС членки.

Само за последните 7 г. инвестициите в България са 37 млрд. долара, каза още Джаклин.

България е класирана на 2-ро място в света в Индекса на входящите преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ спрямо БВП) и първо в Европа, каза Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Първата позиция е за Хонг Конг, докато страната ни се изкачи от 10-а позиция за 2006 г. и 3-та в Европа.

В друг индекс – този на транснационалност, страната ни е класирана на 4-та позиция, като е изпреварена от Белгия, Люксембург и Естония. Индексът измерва ролята на предприятията, собственост на чуждестранни инвеститори за създаването на блага.

Прокопиев каза още, че прогнозата за спад на преките чуждестранни инвестиции (по-малко с 10% спрямо 2007 г.) е консервативна и може да нарасне до 20 на сто.

Страната ни успя да привлече най-много преки инвестиции от Австрия, Германия, Гърция, Холандия и САЩ, пък съобщи Стоян Сталев - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Според него България за момента е слабо засегната от кризата, завладяла света.

Имотите и финансите са секторите с най-голям дял на преки инвестиции у нас, следвани от производствения сектор.

Най-големи преки инвестиции в света за 2007 г. успяха да привлекат САЩ, Великобритания, Франция, Канада и Холандия.

Статистиката сочи, че 790 хил. чужди дъщерни дружества са създали заетост на 82 млн. души за миналата година, а продадените стоки от тях са за 31 трлн. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg