България най-популярна туристическа дестинация сред новите членки на ЕС

819
България най-популярна туристическа дестинация сред новите членки на ЕС

България е най-популярната туристическа дестинация сред новоприетите страни членки на ЕС, сочи изследване на Евростат, оповестено в края на миналата седмица.

За периода юни-септември миналата година общият брой на нощувки от местни и чуждестранни туристи в хотелите са възлезли на 11.59 млн., което е повишение от 3.1%, в сравнение с броя им от 11.24 млн. година по-рано.

Значителен е бил и броят на нощувките на чуждестранни граждани, който е възлизал на 9.54 млн., или 82% от общия брой. Най-голям е бил процентът на нощувките на чужденци в Малта, възлизащ на 97%, Люксембург - 95% и Кипър - 91%. За сравнение, в Румъния процентът е възлязъл едва на 17%.

Сред новите страни членки на ЕС непосредствено след страната ни по този показател се нарежда Чехия, където броят на нощувките в хотели са възлезли на 10.79 млн.

Сред страните от ЕС общият брой на нощувките в хотели през изминалия летен сезон е възлязъл на 710 млн., което е повишение от 2.3% на годишна база, сочат статистическите данни.

Повишението им се е предопределило почти изцяло от ръста на нощувките при чуждестранните туристи, повишили се за 27-те страни членки на ЕС с 4.7%, до 340 млн.

Италия и Испания са допринесли за около 40% от общия брой нощувки, прекарани в хотелите през изминалия сезон. В Италия те са възлезли на 131 млн., докато в Испания на 130 млн. В Германия и Франция показателят е възлязъл съответно на 86 и 83 млн.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg