България пета в Европа по автомобили на природен газ

1480
България пета в Европа по автомобили на природен газ

В България има повече от 60 000 автомобили, които се движат на природен газ, а метанстанциите са 76. По тези показатели страната ни се нарежда на 5-то място в Европа, стана ясно на международната конференция „Синьо гориво за синьо небе", която се проведе на 25 ноември в София.

Все още 99.6% от превозните средства на газ в България са леки автомобили и само 0.4% са камионите и автобусите, съобщават от Овергаз.

За сравнение: „Превозните средства на природен газ в Германия в момента са 81 000. Но те зареждат от над 800 метанстанции", заяви д-р Мариус Аделт от Е.ОН Рургаз, Германия. Колегата му - г-н Фридхелм Ваннагат, представи на форума проекта „Синьо гориво", чиято цел е да осигури устойчив растеж на приложението на екологичния и икономичен природния газ в транспорта на страните от Европейския съюз.


Опитът на Русия в приложението на компресиран природен газ като моторно гориво представи г-н Евгений Пронин от Газпром.

"На света има 69 милиона километра асфалтови пътища. Ако наложим върху тях изградените газопроводи, ще видим, че те се припокриват. Затова няма да е трудно да се построи инфраструктурата, нужна на колите на метан да зареждат гориво", заяви той.

Значението на природния газ за по-чиста околна среда подчерта и г-жа Карлота Сегре, представител на Икономическата комисия на ООН за Европа.

Широката употреба на компресиран природен газ е главната предпоставка за екологичен, икономичен и енергоефективен транспорт. Това е и един от начините да се постигнат целите 20-20-20 на Европейската комисия - тази идея обедини участниците в конференцията. Тя бе организирана от Овергаз и Европейския делови конгрес.

Припомняме ви, че неотдавна у нас беше създадена работна група от представители от България, Русия и Германия, под името "Синьо гориво". Експертите й работят върху европейски план за развитието на международни трасета за автомобили на природен газ. И през България, както в Европа, ще бъдат маркирани така наречените „сини коридори", които включват основните пътни артерии, по протежението на които можете да зареждате с метан на всеки 200-250 километра.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg