България с втори най-голям спад в продажбите на дребно в ЕС

1983
България с втори най-голям спад в продажбите на дребно в ЕС

Продажбите на дребно в Еврозоната са нараснали с 0.2% през май в сравнение с април показаха днес данни на Евростат. Ръстът в 27-те страни членки на ЕС е от 0.4% за периода. През април продажбите на дребно отбелязаха спад от 0.9% и 1.0%, респективно.

Индексът на продажбите на дребно нараства с 0.3% на годишна база през май в Еврозоната и с 0.5% в ЕС.

През май 2010 г. Продажбите на храни, напитки и цигари нарастват с 0.2% на месечна база в Еврозоната и с 0.3% в ЕС. Нехранителният сектор бележи ръст от 0.4% и 0.5%, респективно.


Сред членовете на ЕС, за които има данни, 13 държави отчитат ръст в продажбите, докато при шест други държави има спад. Най-голям ръст е отчетен в Дания (+3.8%), Полша (+3.5%) и Естония (+1.7%), докато спадът е най-голям в Малта (-3.8%) и Португалия (-0.8%).

На годишна база продажбите на хранителни стоки, напитки и цигари нарастват с 0.3% в Еврозоната през май, но се понижават с 0.2% в ЕС. Нехранителният сектор отчита ръст от 1.0% и 1.9%, респективно.

Сред страните членки на ЕС, за които има данни, седем бележат ръст на в продажбите на дребно на годишна основа през май, докато при 11 други има спад, а в Словения продажбите на дребно остават без промяна. Най-големи увеличения се отчитат във Франция (+4.4%), Швеция и Великобритания (+2.3%). Най-голям е спадът в Литва (-10.7%), България (-8.7%) и Латвия (-8.4%).

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Емил Коцев
# 0
01:07 | 6 July 2010
С Б.Б. начело ще завоюваме още много първи места!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg