България сред десетте най-добри локации за "аутсорсинг"

2514

В класацията на консултантската агенция A.T. Kearney относно най-добрите локации за "аутсорсинг" на бизнес услуги, България се нарежда на престижното 9-то място, като е единствената страна от Централна и Източна Европа, измествайки от тази позиция Чехия в миналогодишната класация.

В четвъртото годишно издание на класацията Словакия заема 12-а позиция, а трите балтийски държави - Естония, Литва и Латвия са съответно на 15-а, 17-а и 28-а позиция.

Класирането на държавите е направено по няколко ключови показатели, сред които разходи за труд, квалификация на работната сила, както и бизнес средата. 

Класацията е направена сред 50 страни по света, като на първо място се нарежда Индия, непосредствено следвана от Китай, Малайзия, Тайланд и Бразилия.

На последните места се нареждат Ирландия, Турция и Франция, сочи още проучването.

Като тенденция се очертава продължаващата преднина на Китай и Индия, като увеличаващите се разходи за труд там се компенсират от подобряващата се бизнес среда и предлагането на качествена работна сила.

Държавите от Югоизточна Азия затвърждават позицията си на основна алтернатива на Индия и Китай за изнасяне на бизнеса си в тях от големи мултинационални компании.

Страните от Южна Америка се представят добре и се изкачват нагоре в класацията, на фона на продължаващите усилия на правителствата им да ги направят конкурентоспособни, като напред в класацията са страни като Аржентина, Бразилия, Чили, Мексико и Уругвай.

Различно е представянето на страните от Централна и Източна Европа, като нагоре в класирането се изкачват България, Словакия и балтийските държави, а понижение бележат Чехия, Унгария и Полша, отново поради повишените разходи за труд.

Северната ни съседка Румъния, която стана членка на ЕС заедно с България през тази година, изостава значително от нас в класирането, като заема 33-та позиция, а Русия е класирана на 37-о място.

Класирането е представено в таблицата по-долу:

 

КласиранеСтранаКласиранеСтрана
1Индия26Тунис
2Китай27Гана
3Малайзия28Литва
4Тайланд29Шри Ланка
5Бразилия30Пакистан
6Индонезия31ЮАР
7Чили32Ямайка
8Филипини33Румъния
9България34Коста Рика
10Мексико35Канада
11Сингапур36Мароко
12Словакия37Русия
13Египет38Израел
14Йордания39Сенегал
15Естония40Германия
16Чехия41Панама
17Латвия42Великобритания
18Полша43Испания
19Виетнам44Нова Зенландия
20ОАЕ45Австралия
21САЩ46Португалия
22Уругвай47Украина
23Аржентина48Франция
24Унгария49Турция
25Мавриция50Ирландия

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...