Българската армия - малка, но скъпа за данъкоплатеца

1480
Българската армия - малка, но скъпа за данъкоплатеца

Българското общество изразходва за отбрана значителен по размерите си икономически ресурс, измерен по реалната стойност на човешкото, финансовото и материалното му изражение.

В сравнение със своите съюзници България поддържа една от най-мащабните и скъпи за данъкоплатеца системи за отбрана и въоръжени сили. Това са част от изводите в доклада на МС за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2009 г., който предстои да бъде разгледан в парламента. Документът е публикуван на сайта на Министерството на отбраната.

В него се посочва, че България е сред първите места по брой военнослужещи спрямо броя на своето население - 45 на 10 000 души. По този показател сме на второ място след Гърция (119 военни). За Румъния този показател е 35, а за Австрия - 12.

По отношение на заделяния за отбрана дял от брутния вътрешен продукт, България традиционно е сред първенците по натоварване на националната си икономика в интерес на отбраната и въоръжените сили, се посочва в доклада. Гърция отделя 2,55% от БВП за нуждите на отбраната, следвана от България - с 2%. На дъното на таблицата е Ирландия с 0,58%.

В абсолютно изражение годишните разходи за отбрана на България, разпределени на глава от населението, като графика създават представа, че българският гражданин е значително облекчен, заделяйки за отбрана 4 пъти по-малко отколкото средното за ЕС. Преизчислени през стандарта на покупателната способност обаче, тези разходи се оказват значително по-равностойни по място - почти изравнени с разходите, правени от средния чешки или австрийски гражданин и повече от разходите за отбрана, правени от гражданин на Литва, Унгария и дори Ирландия, пише още в документа.

По сумарни средства, изразходвани за отбрана за годината за един военнослужещ, България харчи 23 524 евро. Това е приблизително два пъти по малко от Литва - 43 023 евро, три пъти по-малко от Унгария - 61 238 евро, почти четири пъти по-малко от Чехия - 87 102 евро и десет пъти по-малко от Австрия - 245 962 евро.

Разпределени по направления на разходите, тези суми класират българските въоръжени сили отново сред най-"икономичните": от средствата за отбрана България заделя за личен състав най-малко средства за един военнослужещ - 10 586 евро, като харчи по този показател 56% по-малко от Румъния - 18 781 евро, повече от два пъти по-малко от Унгария, Литва, Латвия; четири пъти по-малко от Чехия и пет пъти по-малко от средното за държавите-членки на ЕС, се посочва в доклада.

За инвестиции (доставка на оборудване и отбранителни изследвания и технологии) за един военнослужещ България харчи 4940 евро на година. Румъния отделя за това 4627 евро, докато Австрия заделя 34 435 евро.

Данните по този показател показват устойчива тенденция на технологично изоставане на българските въоръжени сили, което е съпроводено от значителни пречки пред оперативната им съвместимост с тези на държавите от НАТО и ЕС, е записано в доклада.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg