Борсите в Загреб и София – априлските лидери по оборот за региона

2155
Борсите в Загреб и София – априлските лидери по оборот за региона

Борсите в Загреб и София са априлските лидери по реализиран оборот сред пет от основните регионални пазари. Това показва направеното от Profit.bg проучване на стойността на сделките сред пет от основните капиталови пазари от региона.

Освен хърватската и българската борса, в списъка попадат още пазарите в Белград, Букурещ и Скопие.

През изтеклия месец сделките с акции на хърватския капиталов пазар възлизат на 448.32 млн. щ. долара. С подобна цифра борсата в Загреб зае лидерска позиция. На второ място, с оборот от 243.71 млн. щ. долара от търговия с акции, се нареди Българска фондова борса.

След БФБ в класацията следва белградската борса. Сделките с акции от предходния месец са за общата сума от 228.8 млн. долара. С почти 10 млн. долара оборотът на борсата в Букурещ изостана от сръбския капиталов пазар. Сумата в северната ни съседка по разглеждания показател е от 219.57 млн. щ. д.

На пето последно място се нареди македонската борса. През април на нея са се изтъргували книжа за 17.52 млн. щ. д.

Според данните от последния месечен бюлетин на Българска фондова борса, петте най-ликвидни публични компании на нашия пазар са Еврохолд България, Химимпорт, Зърнени храни България, ОЦК и Холдинг Пътища.

Сделките при Еврохолд България за април са общо 1 679. През миналия месец са изтъргувани 561 489 лота срещу 2.85 млн. лв.

Статистиката при Химимпорт е съответно 1 657 сделки, 2.43 млн. изтъргувани книжа и 20.49 млн. лв. оборот.

През разглеждания период се наблюдаваше и засилена търговия при Зърнени храни България. Транзакциите по позицията са 1 504, а обемът на прехвърлените акции 3.23 млн. бройки. Оборотът съответно възлезе на 6.85 млн. лв.

В 1 503 сделки се изтъргуваха 55 432 лота на ОЦК, като оборотът през април по позицията достигна 2.5 млн. лв.

Петата позиция в класацията на най-ликвидните компании на БФБ, както вече стана въпрос, се зае от Холдинг Пътища с 1 361 сделки. Оборотът от 6 221 изтъргувани книжа е от 5.55 млн. лв.

Нека да припомним, че от началото на този месец, активността на инвеститорите на БФБ остава сравнително ниска. Общият оборот от търговията с ценни книжа от днес е 3.86 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg