Фондовете с по-малки загуби от SOFIX от началото на годината

1963
Фондовете с по-малки загуби от SOFIX от началото на годината

Българските инвестиционни фондове са донесли отрицателна средна доходност за инвеститорите в размер на 6.53% от началото на годината, според данни на БАУД.

И макар резултатът да е негативен, той показва добрата работа на портфолио-мениджърите, като за сравнение средното понижение на индекса на сините чипове SOFIX е значително по-голямо - в размер на 10.91%.

Още по-добри са резултатите на фондовете, сравнени с индекса, ако се вземе предвид резултатът им за последната една година. За периода от 12 месеца средната загуба на фондовете е в размер на 3.4% на фона на понижение за индекса, което е над два пъти повече в размер на 7.62%.

Негативното представяне на индексите допринесе за това най-добре представящият се фонд да е паричен- Елана Фонд Паричен Пазар, който е с доходност от 5.85% .

Второто място се заема от балансиран фонд - КТБ Балансиран Фонд, донесъл доход за инвеститорите в размер на 5.84%.

Третата позиция, изненадващо, е за фонд, инвестиращ в земя - ОББ Патримониум Земя, с доход от 5.59%, следван от още един фонд на ОББ този в облигации - ОББ Платинум Облигации.

Сред 90-те фонда, влизащи в статистиката на БАУД, 27 са с положителен доход от началото на годината.

Най-губещ сред фондовете е Стандарт Инв. Международен Фонд, който е донесъл загуба за инвеститорите в размер на 32.1% от началото на годината.

Следващ в негативната класация е ПФБК ВОСТОК със загуба от 29.2% и Статус Финанси с 26.6%.

Напълно естествено в условията на падащ пазар е най-добре представящите се фондове да са парични или държащи голяма част от портфейлите си в кеш и нискорискови активи.

Сред високорисковете фондове, или тези инвестиращи предимно в акции, с най-добро представяне се отличава КТБ Фонд Акции, успял да реализира положителен доход за инвеститорите от началото на годината в размер на 2.23%.

Още по-добро е представянето на фонда за последната една година, като доходността за този период е в размер на 5.11%.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
14:11 | 22 November 2011
Фондовете се управляват и ръководят от професионални инвеститори. При това от най-добрите. В дългосрочен аспект, инвестирането в акции е с най- голяма най-доходност. Още по-добре е когато инвеститорите имат активи в различни финансови инструменти, с изключение на облигации, разбира се. Congratulations to the team of Profit.bg. Have a lot of years of successes on the Bulgarian capital markets as well as lots money in all their different kinds.
тъпчо
# 1
13:11 | 22 November 2011
Сравнението ви е като ябълки с круши, ама....
философ
# 2
13:11 | 22 November 2011
голям кеф, на по-малък МИНУС са хахаха
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...