Индекс на корупцията ни постави на дъното в ЕС

1419
Индекс на корупцията ни постави на дъното в ЕС

България, Румъния и Гърция са страните от ЕС27 с най-ниски стойности на индекса за възприятие на корупцията през 2010 г., представен от българското представителство на международната организация за борба с корупцията Transparency International.

Стойността на индекса на България за 2010 г. е 3.6. Това означава, че сравнение с миналата година (3.8 пункта) има влошаване и продължаваме да сме далеч от средните за ЕС стойности. Страната ни участва в класацията за 13-та поредна година, като прави дебют през 1998 г. с 2.8 пункта. Историята на самия индекс започва през 1995 г.

Най-добрите си стойности България отчита през 2007 и 2008 г. (4-4.1 пункта), което според Огнян Минчев се дължи на положителните очаквания и нагласи на международните експерти и бизнес от предстоящото членство на България в ЕС.

Изследването отразява възприятията за нивото на корупция на представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. При неговото съставяне са използвани доклади и аналитични оценки на Световната банка, Световния икономически форум, Economist Intelligence Unit, Freedom House и други. Индексът за 2010 година обхващащ 178 страни.

Подредбата на страните в класацията е от скала от 0 (много високо ниво на политическа и административна корупция) до 10 (чиста от корупция политическа и административна среда). Индекс от 3 пункта се смята за критичен минимум.

Данните за 2010 г. сочат, че класацията традиционно се оглавява от скандинавска страна, като в случая това е Дания, последвана от Нова Зеландия и Сингапур. Сред тях се нарежда Финландия с 9.2 пункта. В дъното на класацията са Афганистан, Сомалия и други бедни държави.

В сравнителен план на страните от бившия Източен блок, страни членки на ЕС преди България, пред нас по показания на корупционния индекс са Чехия, Словакия, Полша, Словения. Характерното и за тези държави е, че нито една от тях, с изключение на Полша, не подобрява индекса си през 2010 г. спрямо 2009 г. В случая Словения е отличник, но с понижаващи се стойности.

Ако към групата се прибавят Прибалтийските страни, то безспорен лидер тук изпъква Естония, класираща се в близост до нивата на Франция, Германия и Великобритания. Едно от обясненията за доброто представяне е електронното правителство в страната.

Спрямо страните от ЮИЕ, от организацията информираха, че нито една държава в тази група не отчита подобрение на показателя си през 2010 г.

Що се отнася до движението на индекса в ЕС27, от Transparency International отчитат общ спад на средния индекс в съюза. Според предоставените данни стойността му през 2007 г. е била 6.51 пункта, а днес вече е 6.30 пункта. Това е така, защото от всичките старани членки, 17 държави отчитат понижение. Други 7 имат подобрение, а при 4 индексът остава на същите нива от 2009 г.

Отличникът с най-голямо подобрение на индикатора е Малта (+0.4 пункта), а на обратния полюс е Унгария с минус 0.4 пункта.

Географската карта на разпространение на добрите практики включва почти всички региони от Сверена Америка и Западна Европа, като скандинавските страни са сред водещите чисти от корупционен натиск държави.

От една страна се наблюдава общо намаляване на индекса в ЕС, но за България новината изобщо не е добра, защото за всички тези години страната ни не успя да постигне индекс, близък до 5, което остава България в доста ниски регистри на фона на останалите европейски държави, бе обобщението, което направиха от Transparency International.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg