Кое е най-печелившото IPO у нас?

2867
Кое е най-печелившото IPO у нас?

Когато чуят думата IPO инвеститорите автоматично я свързват с термина „бързи пари”. Дали е било така на родната борса обаче, можем да проследим от това как се е представяла цената на акциите на компаниите, набрали капитал посредством борсата, след стартирането на търговията им на Българска Фондова Борса.

Поради сложността на сравняването на представянето на различните първични публични предлагания, произтичаща от различното време, когато те са се осъществили, както и различната продължителност по време, през което техните акции са се търгували на пода на борсата, екипът на Profit.bg се е ограничил до представянето на доходността, постигната през първия им ден на търговия на фондовия пазар.

Също така ще се ограничим и до проследяването на първичните публични предлагания през последната една година.

От съществуването на фондовия пазар са били осъществени общо 9 първични публични предлагания, като пионер в това отношение бе компанията Инвестор.БГ, осъществила своето първично публично предлагане през юли 2004 година, като мениджър по него е бил Карол.

Същата година първично публично предлагане осъществи и компанията Интерлоджик – имоти, с мениджър отново Карол.

През следващата година бяха осъществени две първични публични предлагания – това на Интерлоджик – лизинг, осъществено от Карол на 22 март, както и на друга интернет-компания – Уеб Медия Груп, с мениджър БенчМарк Финанс.

Година по-късно капитал посредством борсата набира Химимпорт, чието първично публично предлагане е почти към края на годината – 30 октомври 2006 година, а мениджър на емисията е дъщерното дружество на холдинга – Централна Кооперативна Банка. През лятото на същата година мина и още едно IPO, организирано от Карол - това на Адванс Екуити Холдинг.

И ето, че достигаме до настоящата рекордна по отношение на първичните публични предлагания 2007 година. От началото на годината до момента са били осъществени четири първични публични предлагания – а именно Монбат на 3 януари (дата на първа котировка), с мениджър Елана Трейдинг, Каолин на 21 май с мениджър Булбанк, Корпоративна Търговска банка на 18 юни с мениджър Обединена Българска банка, както и Първи Инвестиционна Банка с мениджър Първа Финансова Брокерска Къща.

Поради факта че посочените първични публични предлагания са се осъществили в рамките на тази година при относително сходно състояние на пазара, ще разгледаме каква доходност са отбелязали те в първия ден на търговията си на фондовата борса, както и към момента.

Към списъка ще добавим и едно изключение, а именно – Химимпорт, поради факта че е било осъществено към края на миналата година.
 

КомпанияЦена на IPOДатаЦена в първия ден на търговия Промяна (%)Цена към моментаПромяна до моментаПосредник
Химимпорт430.10.20065.3934.75%14.1252.50%ЦКБ
Монбат6.9503.01.20079.6438.71%15.14117.84%Елана Трейдинг
Каолин13.521.05.200713.772.00%15.2212.74%Булбанк
Корпоративна търговска банка58.518.06.200776.9731.57%89.9153.69%ОББ
Първа Инвестиционна Банка10.725.06.200712.0812.90%14.0331.12%ПФБК

От таблицата се вижда, че най-печелившото първично публично предлагане за акционерите при стартиране на търговията на акциите на компанията на пода на БФБ е било това на Монбат, донесло на акционерите на компанията доходност от 38.7%.

Следващо по доходност е било това на Химимпорт, чиито акции са поскъпнали с 34.75% в първия ден на търговия. Ако се вземе обаче и степента на изпълнение на поръчките, то определено акционерите на Химимпорт могат да се похвалят с повече.

С най-много спрямо цената си на продажба при първичното си публично предлагане са поскъпнали акциите на Химимпорт, които спрямо нивото си на затваряне вчера са се повишили с цели 252.5%, което не е никак зле. Следващ в тази класация е Монбат, добавил 117.84% към стойността си.

Добре са се представили и акциите на Корпоративна банка, които за по-малко от месец на търговия са добавили към стойността си 53.7%.

Нека само припомним, че вторични публични предлагания са осъществили и следните компании: Софарма логистика, ФИА България, ЗД Евроинс, Златен лев Холдинг, Бялата лагуна, Тодоров и Българо-Американска Кредитна Банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...