Чесънът, лещата, ябълките и бананите са най-поскъпващите хранителни продукти за последните 12 месеца до 31 юли 2015 г., сочат данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Цената на зрелият чесън е с близо 40% по-висока (+39.23% до 3.62 лв./кг) спрямо края на юли 2014 г., докато лещата и вносните ябълки поскъпнаха респективно с 23 и 22 на сто до 2.66 и 1.71 лв./кг по цени на едро.

Ръстът в цената на бананите е от 20.11% до 2.27 лв., докато лимоните се продават по 3.62 лв./кг, или с 15.65% повече спрямо година по-рано.

С по над 10% ръст за последните 12 месеца са още олио и праскови, като по последни данни цените им на едро са 2.18 и 1.09 лв./кг

Сериозен ръст (между 8 и 9%) са още масло, моркови и лук.

Най-голям спад за последната година е отчетен в цената на доматите и краставиците, поевтинели с 53.1% и 26.62% до 0.68 и 1.02 лв./кг, докато цената на зрелия фасул и зелето е съответно с 20.83 и 17.65 на сто по-ниска до 3.42 и 0.28 лв./кг

Спад от над 10% за година има и при пресните картофи, сиренето с растителни добавки и дините.

За първите седем месеца на 2015 г.

Сезонността при определени продукти се вижда най-добре при сравнението им в цените от началото на годината.

С най-голям ръст са лимоните и ябълките – поскъпнали със 111 и 67%, докато лукът и чесънът добавиха 30 и 20 на сто към цената си.

Лещата и олиото отчитат повишения от 18 и 14 на сто.

По-евтино спрямо началото на 2015 г. можем да си купим домати, зеле, краставици, фасул и кашкавал.