Кои храни поскъпнаха най-много през 2015 г.
Картофи, олио и захар са най-поскъпналите хранителни стоки през изминалата година, става ясно от данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Ръстът в цената на картофите е най-висок – 29.2% до средно 0.62 лв./кг по цени на едро, сочат още изнесените данни.
Повишението при олиото и захарта е малко над 15% до съответно 2.20 и 1.35 лв. за кг, а зелето вече се продава с 9.7 на сто по-скъпо спрямо края на 2014 г. (0.79 лв./кг).
С по над 5 на сто се е повишила цената през 2015 г. също така и на яйцата и лимоните, докато морковите и ябълките добавиха по над 4%.
Четете още: Това са супер храните на 2016 г.
Фасулът и портокалите пък са най-поевтиняващите продукти за изминалата година, като вече се продават по цени на едро от 2.99 лв./кг и 1.06 лв./кг, или с 26 и 21 на сто по-евтино от края на 2014 г.
Кашкавалът и оранжерийните домати губят по 7 на сто до 9.73 лв./кг и 1.83 лв./кг.
Най-сериозен спад в цената си през декември отчитат портокалите и мандарините, продаващи се с 31.6 и 16.4 на сто по-евтино от ноември, а краставици можем да купим на цена от 2.12 лв./кг, което е спад от над 11% спрямо месец по-рано.
Поскъпване в последния месеца на изминалата година се отчита при зеле, домати, моркови и картофи.
Вижте още: 6 храни за бедни хора