Кои са най-доходните взаимни фондове?

2213
Кои са най-доходните взаимни фондове?

Слабата корелация между родните и международните пазари през последната една година, се изрази в това лидер по доходност за последните 12 месеца и от началото на годината да е фонд, инвестиращ на развиващите се пазари в Източна Европа.

Справка на Profit.bg в данните на БАУД сочи, че ДФ Адванс Източна Европа, е фондът с най-добра доходност за последната една година.

Той е донесъл възвращаемост на инвеститорите в размер на 68.7%. От началото на годината фондът е с доходност от 20.28%.

Втори в класацията се нарежда Статус Финанси, донесъл печалба за хората инвестирали преди година в размер на 65.59%. Доходността му от началото на годината пък възлиза на 11.12%.

Трябва да се спомене, че за последните 12 месеца само четири фонда са с отрицателна доходност сред наблюдаваните 79, което е едно достойно постижение.

Лидер по спад е балансираният фонд на Аврора Кепитъл, с негативен резултат от 10.44% за последните 12 месеца.

Другите фондове с отрицателни резултати са Аврора Кепитъл - GLOBAL COMMODITY FUND с отрицателен доход от 3.1%, ДФ БенчМарк Фонд-3 Сектор Недвижими Имоти със загуба от 2.29%, както и ДФ „Елана Долар Фонд" със загуба за инвеститорите от 6.22%.

Друг интересен факт е, че въпреки силното представяне на световните пазари от началото на годината общо 31 фонда са с отрицателен резултат за периода, макар и при повечето той да е много близък до нулевите стойности.

С най-лошо представяне се отличава Аврора Кепитъл - GLOBAL COMMODITY FUND, донесъл загуба за инвеститорите от 6.02%. Втори в негативната класация е ДФ БенчМарк Фонд-3 Сектор Недвижими Имоти, с отрицателен доход от 5.75%.

Отличниците от началото на годината са ДФ Адванс Източна Европа, с доходност от 20.28%, следван от Статус Финанси и Адванс IPО Фонд с доход от близо 11%.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg