Кои са най-големите жилищни комплекси в големите градове?

4368
Кои са най-големите жилищни комплекси в големите градове?

През първата половина на настоящата година са обявени значителен по обем големи жилищни проекти, представящи площи в комплекси от затворен тип и полифункционални сгради, обикновено включващи и търговска и офисна част.

Сред най-големите новообявени такива за периода са в София. Така например "Петте кули на София" е проект с РЗП от 525 000 кв. м., предвиждащ изграждането на близо 4 000 жилища.

"Гардънс Сити" е друг голям проект обявен за изграждане в столицата, който разполага с РЗП от 600 000 кв. м., от които 300 000 кв. м. разпраделени между 2000 апартамента и 223 къщи.

"Лозен Резиденшъл Парк" е проект разположен в Горни Лозен с РЗП от 119 000 кв. м., включващ 190 къщи и 125 апартаментни сгради, сочи изследване на Форос.

С малко по-малка площ са разположените в Пловдив жилищни комплекси от затворен тип "Бевърли Хилс" с 61 000 кв. м., разпределени между 61 къщи и 31 апартамента, както и "Виктория Гардънс" с 44 084 кв. м РЗП, от които половината са жилищни площи с общо 270 апартамента.

Във Варна, най-голям е проекта на Би Ес Ар Юръп, предвиждащ изграждането на голям мултифункционален комплекс, разположен в близост до летището с разгърната застроена площ от 230 000 кв. м., от които 140 000 кв. м. за жилища, включващи 1 500 апартамента.

Стартът на проекта е предвиден за есента на тази година, а окончателното му завършване е планирано за 2013 година.

Най-големият проект обявен за първото полугодие на настоящата година в Бургас е с инвеститор Форос Дивелъпмънт и Ритейл Парк Бургас. Разгърнатата застроена площ на проекта възлиза на 800 000 кв. м., от които близо 450 000 са за жилища.

Комплексът предвижда още изграждане на спортно-възстановителен комплекс, търговски център, заведения за хранене и др.

Значителна част от новите проекти, включително и за по-малките жилищни сгради, са разположени в перифените части на градовете, а в някои случаи, предимно в София и в близки села.

Една от основните предпоставки за това са наличието на големи терени за строителство, по-ниската цена за земята и др. От друга страна, обаче, парцелите в тези райони често имат и редица проблеми, свързани с неуредена собственост, липса или недостатъчни комуникации, неизградена инфраструктура и др.

В голяма част от случаите се налага инвеститорите на обектите да вложат голям обем допълнитени средства и сами да изградят околната инфраструктура, сочи още направения на Форос анализ.

Друг основен проблем, пред който е изправен жилищния пазар, е надценяването на строителните парцели от собствениците им, които често искат нереално високи цени. Често причина за това е неинформираността на хората.

Като тенденция се оформя, че засилената конкуренция между строителните предприемачи води до повишаване на качеството на строителството, повишаване на броя на допълнителните услуги, които се предлагат на купувачите, както и следпродажбено обслужване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg