Най-големите грешки на интервю за работа

5879
Най-големите грешки на интервю за работа

В настоящите условия на все повече хора им се налага да си търсят нова работа. Ето някои неща, които да избягвате, когато сте на интервю.

10. Твърде много обяснявате защо сте загубили предходната си работа.

Добре е да споменете последната си позиция и защо сте напуснали, но с това трябва да приключите. Даването на твърде много подробности и обяснения могат да ви изиграят лоша шега. От една страна се счита, че не пазите фирмена тайна, от друга страна можете да оплюете несъзнателно предходния си работодател, което не прави добро впечатление.

9. Признавате, че все още не сте преодолели предходната си работа.


По време на интервютата някои хора се ядосват или натъжават, когато стане въпрос за предишната им месторабота. Разбира се нормално е да има емоции, но тяхното място не е на интервюто за нова работа.

8. Липса на чувство за хумор или индивидуалност.

Много от интервюираните са твърде съсредоточени и фокусирани в интервюто, като не забелязват скритите въпроси или леките шеги, които се правят умишлено от интервюиращия, за да се види реакцията. Не забравяйте да покажете качества, които показват възможностите ви за вземане на решения или за бърза реакция в променяща се среда.

7. Не показвате интерес или ентусиазъм.

Все пак не забравяйте, че фирмите търсят хора, мотивирани да работят и с амбиции.

6. Неадекватно проучване на потенциалния работодател.

Малко странно, дори ненормално е на въпроса знаете ли с какво се занимава нашата фирма, да отговорите с „не" или дори още по-лошо - да объркате предмета на дейност. Предполага се, че мотивираният потенциален работещ трябва добре да е запознат не само с длъжността за която кандидатства, но и с дейността на фирмата.

5. Концентрирате се твърде много на това, което искате.

Разбира се добре е да знаете и да си кажете какво искате и очаквате. Не наблягайте обаче, само на това.

4. Можете всичко.

Концентрирайте се на качествата си изисквани за съответната работа. Не се простирайте да обяснявате какво можете извън работата, за която кандидатствате.

3. Мрънкате по време на интервюто.

Една от често срещаните грешки на интервюираните е, че не са подготвени за определен тип въпроси. Тренирайте се да замазвате положението с по-общи отговори, докато оформяте конкретния отговор. Това показва умението ви да сте гъвкав. Често объркващи въпроси се задават именно с цел да се види вашата реакция.

2. Не съумявате да се отличите от останалите кандидати.

Трябва по някакъв начин да се усети, че сте точният човек за дадената позиция, за да бъдете предпочетен пред всички останали. Добре е да споменете с какво бихте допринесли за компанията, продажбите, конкретната позиция, за която кандидатствате. Бъдете честен и открит, това винаги се усеща. Усмихвайте се, гледайте в очите, разбира се без да прекалявате.

1. Не питате за работата.

Колкото и да е странно може би един от най-големите проблеми се явява неумението на кандидатите да се информират относно същността на работата, за която кандидатстват. Този проблем по-късно може да се прояви в преждевременното напускане, ако работата не е това, което си е представял.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

oh
# 0
15:11 | 26 November 2009
поредната препечатана статия от женско списание. Не разбрахрте ли че в Бг няма специалисти по човешки ресусри, които да пишат масово по медиите. Малко са и си работят, а не се правят на велики. Всички 10 точки са пълни глупости. особено в България.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg