Най-старата сграда в София пази пет слоя история

10108
Най-старата сграда в София пази пет слоя история

Най-старата запазена сграда в София се намира във вътрешния двор на Президентството. Това е ротондата Свети Георги Победоносец, която е сърцето на древния Константинов квартал.

В неговите рамки се е намирал дворецът на римския император Константин Велики и жилищата на знатните му поданици.

Ротондата е част от археологически комплекс, а учените днес все още спорят за датата на построяването й. Мненията варират в периода от 3 до 4 век.


Тя е използвана основно за покръствания, но през годините служи и като обществена сграда. Превърната е и в джамия през 16 век.

Заради наличието на останки от древна система за отопление част от археолозите смятат, че е възможно да е била и баня.

Сградата е запазила почти изцяло облика си от създаването й до днес, заради което се счита за най-старата запазена сграда в столицата. Претърпяла и сериозни реставрации, първата от които 80-те години на миналия век.

Куполът й е разрушаван два пъти – при нашествие на хуните и по време на българската обсада, ръководена от хан Крум.

В Ротондата са съхранявани мощите на Свети Иван Рилски, а легендата разказва, че в църквата е търсил изцеление дори византийския император Мануил Комнин.

В сградата са положени и останките на сръбския крал светец Стефан Урош II Милутин, преди да бъдат преместени в църквата Свети Крал, на чието място днес е Света Неделя.

След Освобождението Ротондата е изоставена. Сградата е пригодена за временен мавзолей след смъртта на княз Александър Батенберг. 

Вижте още: Софийски храм сред най-красивите в света

Днес това е действаща църква, в която всеки ден се извършва богослужение на църковнославянски.

Туристите са привлечени от невероятните стенописи по стените й – техните пет слоя пазят фрагменти от вековната история на тази част от света. 

В момента тече кампания за набиране на средства за реставрация на Ротондата. За да я подкрепите, можете да изпратите SMS на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS ROTONDA или да направите дарение по банковата сметка на храма.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg