Най-търсените професии в България през 2011 г.

7552
Най-търсените професии в България през 2011 г.

19% от българските фирми очакват увеличение на персонала до края на март 2011 г. в сравнение с последните три месеца на тази година. Други 15% обаче ще съкращават работници, а 65 на сто от работодателите не очакват промяна на общата заетост в компаниите си. Това сочи първото проучване на заетостта в България, проведено от международната компания за човешки ресурси Manpower Inc. Изследването е направено сред 757 работодатели в 5 района на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Работодателите в София и Пловдив имат най-позитивни планове за наемане на служители през следващата година.

По сектори най-оптимистични са нагласите на бизнеса в производството, финансите, застраховането и търговията.


Спад на заетостта се очаква в строителството, земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, както и в държавния сектор.

"Шампионът" сред секторите догодина ще е производството. Очаква се работодателите в леката промишленост - шивачи, производители на храни и напитки - да наемат с 16% повече работници в сравнение с тези в края на 2010 година. Според управляващия директор на фирмата за България Надя Василева покрай това глътка въздух ще поемат и търговците на едро и дребно, където се очаква да се трудят с 11 на сто повече работници.

По думите на Василева, това до голяма степен се дължи и на инвазията от хипермаркети и вериги, които откриват свои представителства у нас, както и заради разширяването на дейността на вече стъпилите на българския пазар фирми.

На гребена на вълната догодина ще са и специалистите по финанси и застраховане, както и брокерите по недвижими имоти. Фирмите от тези сектори са заявили желание да наемат с 14% повече работници.

Леко нагоре поема и пазарът на трудещите се в областта на електро и водоснабдяването, както и на земеделските стопани. Нито нагоре, нито надолу пък ще е положението в два от основните сектора у нас. Във фризера ще е търсенето на работници в минното дело, както и в областта на транспорта, складовете, комуникациите.

Според статистиката стабилно надолу продължава да върви един от най-развитите допреди години сектори у нас - строителството, където за първите три месеца се очаква да бъдат съкратени нови 12% от работниците.

Не по-розово е положението и при хотелиерите и ресторантьорите, където нови хора масово няма да се наемат, а 9 на сто ще загубят работата си.

Същевременно стана ясно, че един на всеки седем българи е готов да емигрира в търсене на по-добра работа.

Източник: Стандарт, Труд

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Toma
# 0
12:12 | 11 December 2010
""Според статистиката стабилно надолу продължава да върви един от най-развитите допреди години сектори у нас - строителството, където за първите три месеца с""",АРЕ СТИГА С ГЛУПОСТИТЕ--СТРОИТЕЛСТВОТО НЕ Е ДОБРЕ РАЗВИТО ТО Е ПРИМИТИВНО У НЕГО НЯМА СТРАТЕГИЯ И ДЪЛГОСРОЧНО ВИЖДАНЕ--ОТИДЕТЕ НА ЗАПАД ДА ВИДИТЕ КАК ХОРАТА СТРОЯТ И УСТОИЧИВО СТРОЯТ С ИДЕЯ, ТАКА ЧЕ ВСЕКИ ДА СИ ПОЗВОЛИ МИНИМАЛНОТО!!!!!! ТУК КЕНЕФФФФ!!!!1
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg