Обявиха топ 100 на БТПП*

3159
Обявиха топ 100 на БТПП*

Резултатите от 11-то издание на топ 100 на БТПП бяха обявени днес, предаде репортер на Profit.bg. Участниците в тазгодишната класация формират 76% от БВП на страната, похвалиха се от палатата.

Ето и победителите в отделните категории:

Топ 100 на изменение по нетни приходи от продажби - КП Имобилиен ООД, Неоплан България и Митекс Петрич


Топ 100 по максимална величина на печалбата на 100 лв. собствен капитал - ГМ Петролиум ООД, Интербрандс - Маркетинг Енд Дистрибюшън Инк, Хаглайтнер България

Топ 100 по печалба на 100 лв. приходи от продажби - ЦКБ Груп, Терем, Юрокапитал Битекс

Топ 25 на изменение по приходи от продажби с приходи от продажби до 3.9 млн. лв. - Биоиасис, Ерготек БГ и Иван Добрев ЕТ

Топ 25 по изменение на финансов резултат за 2007-2008 г. - Петрол, Нафтекс Петрол, Елаците Мед.

Официалната церемония по връчването на наградите на отличените ще се състои утре в Кемпински Хотел Зографски.

Общо 3 880 български компании са проявили желание за участие в тазгодишното издание на класацията на БТПП при 3 600 миналата година, посочи Александър Димитров, експерт в палатата. Той допълни, че класациите на БТПП включват почти всички големи данъкоплатци в страната - 470 компании, формиращи над 70% от БВП при 1.3 млн. регистрирани фирми.

Цветан Симеонов, председател на палатата, разясни какво е застъпването по сектори в икономиката ни в Топ - 100 за периода от 1997 - 2008 г. - 41.3% компании от промишлеността, 32.7% от сферата на търговията, 13.7% от услугите, 8.7% от строителството, 2.6% - транспорт и едва 1% от сектора на селското стопанство.

В исторически план Цветан Симеонов припомни, че през всичките 11 години история на Топ - 100 има компании, които са присъствали в класацията по 8 пъти. Такива са Благоевград - БТ, Софарма, Лесопласт и др.

По отношение на очакванията за развитието на икономиката и бизнес средата през 2010 г. председателят на БТПП посочи, че в проучване на палатата сред бизнеса у нас 50% от респондентите очакват стабилно присъствие на пазара, това ще рече, че „не предвиждат нови назначения, но няма и да освобождават работна ръка". Цветан Симеонов определи тези фирми като гръбнакът на икономиката ни през следващата година. Той маркира и резултати от бизнес изследване на Европалати, според което пробуждането на Запад още не може да се нарече устойчива тенденция. Скоро предстои и оповестяването на резултатите от това проучване.

„Според мен ръст на производството и заетостта може да очакваме през втората половина на 2010 г.", каза в отговор на въпрос на журналисти Цветан Симеонов. Той е и оптимист и смята, че процесите на съживяване в икономиката ни могат да се проявят по-рано от нашите съседни страни и конкурентни икономики. „Може да се представим по-добре от нашите конкуренти, поради положителните сигнали, които излъчваме - данъчния режим, усилията в борбата срещу корупцията и др.", коментира Цветан Симеонов.

Предвид резултатите в икономиката ни през 2008 г. БТПП прави и няколко съществени извода и прогнози за бъдещото развитие на икономиката на България, които се потвърждават от тенденциите за развитие през 2009 г.

От палатата смятат, че секторът индустрия ще бъде още в стагнация поради противоречивите политики в ЕС за финансова стабилизация на секторите на реалната икономика. Строителството у нас няма да отбелязва познатия от 2007 г. ръст.

Според очакванията секторът услуги няма да може да се развива с по-високи темпове от постигнатото поради свиване на услугите по сделките с недвижими имоти, заемащи дотук значителен дял от целия сектор.

От БТПП смятат, че аграрният сектор показва своя потенциал, който ще нараства в условията на криза, тъй като разчита на умерено търсене на вътрешния пазар както за храни, така и за суровини за хранително-вкусовата промишленост.

Сн.: Цветан Симеонов, председател на БТПП (Profit.bg)

*Информацията е актуализирана към 12.30 часа

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg