Първи сме по измами с еврофондове

2314
Първи сме по измами с еврофондове

Нередностите и предполагаемите измами с европейските фондове са се увеличили в сферата на земеделието, но и с предприсъединителните фондове за страните от Източна Европа, посочва Еврокомисията в няколко публикувани днес доклада.

Според годишния доклад на ЕК финансовите измерения на предполагаемите измами с предприсъединителните фондове са се увеличили от 13 милиона евро през 2008 г. на 57 милиона през 2009 г., а предполагаемите измами с парите за земеделието са скочили през същия период от 4 милиона евро на 13.3 милиона. Предполагаемите измами в сферата на помощите за изостаналите райони също са се увеличили - от 57 милиона евро на 109 милиона евро. "Това често е индикация, че контролът и системи за париране на корупцията действат по-ефикасно", посочва комисията в комюнике.

Голяма част от нередностите с предприсъединителните фондове за България доведоха в края на юни до осъдителни присъди, стигащи до 12 години затвор за бизнесмен от сферата на месопреработването, след като европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ проследи в края на 2009 г. най-големия брой афери (68 в България от общо 354 за Европа), гласи публикуваният днес доклад на агенцията. На второ място е Белгия с 48 афери.


Дейността на ОЛАФ позволи, между другото, през 2009 г. да бъде осъден на 2 години затвор бившият британски евродепутат Том Уайз, който прибрал в личната си сметка 40 000 евро, официално декларирани като заплата на асистента му в ЕП. Агенцията засече също големи нередности със създадения през 2005 г.

Европейски полицейски колеж (CEPOL) с щаб-квартира в Обединеното кралство. Според източник, запознат със случая, става въпрос за малки суми, но екипировката и мебелирането на жилищата на персонала са били платени, без да бъде поискан оправдателен документ, а служебните автомобили са били използвани за лични цели. След разкритията виновните за това са подали оставки и правилникът за дейността на колежа е бил променен.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg