Пет български природни чудеса (2 част)

19151
Пет български природни чудеса (2 част)

Предишната седмица ви предложихме пет природни чудеса в България, които са фаворити на екипа на Profit.bg. Днес продължаваме с вашите предложения, които получихме в коментарите под статията. Пет от тях са:

Езерото Сребърна

Най-голямото българско крайречно езеро – това е Сребърна. Сладководният басейн, разположен край река Дунав, в близост до Силистра. То се намира на пътя на прелетните птици Via Pontica и е дом на 221 редки, изчезващи видове птици.

Местността е защитена територия. В близост до езерото е изграден природо-научен музей с колекция от препарирани обитатели на езерото. На екран в него се предават гледки и звуци от сърцето на езерото в реално време.

Пещера Дяволското гърло

Легендата гласи, че през Дяволското гърло Орфей се е спуснал в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика. В пещерата от 42 метра височина се спуска най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Дяволското гърло се намира в близост до Девин. Входът й наподобява дяволска глава. Към изхода трябва да се извървят 301 стъпала покрай ревящ водопад.

Река Велека

Реката тече през България и Турция и се влива в Черно море в близост до Царево. Водите й са едни от най-чистите у нас. По течението й се намират две защитени територии.

Най-красиви са меандрите и устието на реката. Подобно на езерото Сребърна, тя е разположена на миграционния път на птиците Via Pontica и по поречието й се срещат множество защитени видове.

Нос Каликра

Вдаден на 2 километра в морето, нос Калиакра се намира в близост до Каварна. Скалите се спускат 70 метра отвесно. Морето е издълбало множество ниши, пещери и арки, до които може да се стигне само по вода.

Той е природен и археологически резерват. Във водите около него можете да видите делфини, а по бреговете му гнезди аристотелевият корморан. На носа има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.

Езерата Тодорини очи

Те са известни още и като Василашки езера. Намират се в Пирин планина. Те са десет ледникови езера.

За най-красиво се смята Рибното езеро, което е разположено на 2145 м надморска височина. Името му идва от факта, че в него живее много пъстърва.

В следващата част на материала ще ви покажем Деветашката пещера, водопад Райското пръскало, Чудните мостове Белоградчишките скали и Седемте рилски езера. Очакваме още предложения в коментарите под статията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Пирин
# 0
20:06 | 27 June 2013
"Тодорини Очи - Те са известни още и като Василашки езера", Е стига де! Чак пък толкова невярна информация! Тодорини Очи са под връх Тодорка от юг, а Василашките са в съвсем друг циркус! Да не говорим че Рибното въобще не се смята за толкова красиво, най-красивото и обаятелно място е Тевно езеро! Който е ходил-знае! Само да не го объркате в следващата статия с Окото да речем.... ;)))
Вили
# 1
22:06 | 26 June 2013
Предлагам още дестинации - връх Вихрен, Кончето, пещерите Леденика и Магура, Ягодинската пещера ...
Банскалия
# 2
22:06 | 26 June 2013
Езерата Тодорини Очи и Василашки езера са различни езера - "Езерата Тодорини очи. Те са известни още и като Василашки езера." Езерата Тодорини Очи се намират под връх Тодорка, а Василашките Езера се намират в Демянишки циркус и от тях тръгва един от притоците на Демянишка река.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg