Разходите за труд у нас с ръст от 15.9% за първото тримесечие, България пета по ръст в ЕС

677
Разходите за труд у нас с ръст от 15.9% за първото тримесечие, България пета по ръст в ЕС

Общите разходи за труд в България през първото тримесечие на годината са се повишили с 15.9% на годишна база, което поставя страната ни на пето място сред страните от ЕС с най-голямо повишение на разходите за труд, сочи статистиката на Евростат.

Разходите за заплати, които са един от компонентите на общите разходи, са се повишили с 17.3% през първото тримесечие на годишна база, а останалите, включени при изчисляването на общите разходи, свързани с труда са нараснали с 9.4%.

Не е чудно значителното ускоряване на темпа на нарастване на общите разходи за труд, вземайки се предвид, че първото тримесечие на настоящата година е и първото на страната ни като членка на ЕС, както и значително по-ниската база, от която те стартират.

За сравнение, през четвъртото тримесечие на миналата година общите разходи за труд у нас са се повишили с 4.1% на годишна база, а през третото и второто съответно с 6.2 и 4.4%.

Първенец в направената класация е Латвия, където през първото тримесечие на годината разходите за труд са се повишили с 32.6%, следвана от северната ни съседка Румъния с повишение на трудовите разходи от 25%.

На трета позиция в класацията, която е добра за населението на страните от ЕС, но не особено за чуждестранните инвеститори се нарежда Литва с повишение от 22.2%, а непосредствено преди страната ни на четвърта позиция е Естония с 21.1%.

След България следва Унгария, където общите разходи за труд са нараснали едва с 9% през първото тримесечие на изминалата година.

Общите разходи на труд сред 13-те страни членки на Еврозоната са се повишили с 2.2% през първото тримесечие, каквото бе повишението им и през четвъртото на миналата година.

В 27-те страни членки на ЕС разходите за труд са се повишили с 3.7% през първото тримесечие, което е повишение, в сравнение с ръста им от 2.8% предходното тримесечие.

Най-малко повишение сред страните от ЕС са отбелязали разходите за труд в Германия от едва 0.1% през първото тримесечие, следвана от Малта с 1.4% и Белгия с 2%, посочиха още статистическите данни на Евростат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg