Северозападна България е най-бедният регион в ЕС

2719
Северозападна България е най-бедният регион в ЕС

Най-богатата област в Европейския съюз, Вътрешен Лондон, е повече от седем пъти по-богата от най-бедната, Северозападна България, показва изследване.

То сочи дълбокото разделение изток-запад в рамките на блока.

Докладът на европейската статистическа служба Евростат показва, че 20-те най-бедни области в ЕС са в България, Румъния, Полша и Унгария, всички те са бивши комунистически страни от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г. Области в Германия, Холандия, Дания и Великобритания са сред най-богатите в блока.

Най-богатата област вътрешен Лондон има БВП на глава от населението, който е 334% от средното за ЕС, или 49, 100 евро (66,560 долара) на година. В най-бедната област, Северозападна България, той е едва 26% от средното за ЕС или 6400 евро. Регионалното богатство ще бъде важен фактор за предоставянето на помощи от бюджета на ЕС, който сега възлиза на 125 милиарда евро на година.

Преговорите по следващия дългогодишен бюджет на ЕС за 2014-2021 г ще започнат тази година. Според данните на Евростат Люксембург е вторият най-богат район в ЕС, следван от Брюксел и Хамбург. Чешката столица Прага е на четвърто място. Тя е единствената централноевропейска област в топ 20. За целите на изследването си Евростат разделил 27-те държави членки на ЕС на 271 области.

Люксембург била считана за една област, а Холандия например била разделена на 12 области.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg