Т. Хигинс: Българите са много по-узрели за предприемачество

2036
Т. Хигинс: Българите са много по-узрели за предприемачество

За това как се разви предприемаческият дух в България през последното десетилетие, за наградата Empower и за това кой и как може да се състезава за първото място в състезанието, какви са наградите за победителите и защо младият български предприемач да се включи в надпреварата разговаряме с Томас Хигинс, председател на фондация Empower United.

Здравейте г-н Хигинс, името Ви е известно в бизнес средите у нас, но все пак може ли да ни разкажете накратко за Вашия професионален опит в страната ни?

2010-та е 17-та година за мен в България. Аз съм инвестиционен банкер и предприемач и активно участвам в обществения живот в България.

От 2005 г. съм съосновател и управляващ съдружник на Болкан Аксешън Фанд. Фондът управлява 110 млн. евро инвестиционен капитал, който инвестираме основно в подпомагането на регионалното разрастване на български и румънски компании.

От 1993 до 2005 година работих в Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), където бях управляващ директор и инвестиционен директор. Там имах възможност да придобия много опит в инвестициите и развитието на малки и средни предприятия в България. Работил съм също и като изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка, където отговарях за малките и средни предприятия.

Член съм на управителния съвет на Американска търговска камара в България и на КРИБ, където с колегите работим активно за подобряването на бизнес климата.

Бих желал да насочим разговора си към наградата Empower. Инициативата е наследник на „Наградата за най-добър млад предприемач" на Българо-американския инвестиционен фонд. Вероятно имате богати наблюдения върху развитието на бизнес инициативата и предприемачеството в България. Може ли да ни представите накратко как се разви предприемаческият дух в страната ни през всичките 13 години?

Наградата беше голям успех за БАИФ. Тя привлече повече от 1 500 бизнес планове и през годините бяха раздадени близо 80 награди на стойност над 300 000 щатски долара. За съжаление, от няколко години програмата на БАИФ вече не се провежда, тъй като петнадесетгодишният мандат на фонда изтече.

Винаги съм имал намерението да подновя конкурса. Реших, че нуждата от него е особено голяма именно сега, в периода на икономическа криза.

Българите са много по-узрели за предприемачество в днешно време и младите хора имат много добри идеи и следят отблизо тенденциите за успешни бизнес модели в световен мащаб. Все още обаче, има нужда от по-широка подкрепа и от инфраструктура за стартирането на нови компании, които имат потенциал за международен успех.

Финансирането на идеи в зародиш е важна част от тази подкрепа, а достъпът до капитал е особено труден.

Амбициозните цели, които сме си поставили, ще постигнем с подкрепата на организационните ни партньори JobTiger, Центърът за предприемачество и управленско развитие (CEED), и Асоциацията за подпомагане на академичната общност (АПАО) и в сътрудничество с бизнес обществото и международни донори.

Какви проекти и идеи искате да видите да се състезават за наградата Empower?

Конкурсът е отворен за бизнес планове от всички сектори. Най-важното е идеята да е иновативна и да има потенциал да промени живота на хората. Независимо дали идеята е за нов бизнес в областта на здравеопазването, високите технологии, комуникациите, финансите, селското стопанство или който и да е друг сектор, ние ще я разгледаме с голям интерес.

Благодарение на подкрепата на нашите партньори, паричните награди за победителите са значителни. Първа награда ще бъде 100 хил. лв. - сума, която е достатъчна да подпомогне значително старта на един нов бизнес. С тази голяма награда целим да привлечем големи идеи и да им дадем шанс да се превърнат в печеливш бизнес.

Ще има и допълнителни награди за класиралите се на второ и трето място, както и зелена награда. Размерът на тези награди ще зависи от спонсорската подкрепа, която ще успеем да осигурим.

Кой и как може да се надпреварва за първото място? И изобщо какво означава да станеш най-добрия в надпреварата?

Има шест основни критерия за оценка. Първият критерий е иновативност, вторият е полза за обществото, третият е практичност, четвъртият е оформление на документите за кандидатстване, петият е качество на екипа и шестият е дългосрочен ангажимент за развитие на бизнеса.

Заедно с формуляра за кандидатстване, който ще публикуваме на нашата интернет страница в края на януари, ще има и подробно описание на всеки един от критериите. Фокусът е върху иновативност и позитивен ефект върху обществото.

Колкото до критериите за участие, всички млади хора с идея за иновативен бизнес могат дa участват. Мениджърът на кандидатстващия екип трябва да е на не повече от тридесет и пет години преди крайния срок за подаване на бизнес планове, който е 31 май 2010 г. Екипите трябва да се състоят от най-много пет души, като изискването за възраст се отнася само за мениджъра.

Как протича конкурсът - има ли срокове, как може да се кандидатства, кой ще определи победителите и кога ще са ясни те?

Подробна информация за условията за участие, кандидати ще могат да изтеглят от сайта ни след 1 февруари. Победителите ще бъдат излъчени през септември.

Ще има три кръга на оценяване. През първия кръг двама различни оценяващи ще преглеждат всеки бизнес план. Най-добрите двадесет бизнес плана, според тяхната оценка, ще продължат към втори кръг и там отново ще бъдат прегледани от по двама съдии. Екипите, създали шестте най-добри бизнес планове, ще бъдат поканени да представят идеите си пред журито, което ще определи първо, второ и трето място. Съдиите ще бъдат успели и уважавани предприемачи и професионалисти.

Защо младият предприемач да се включи в надпреварата?

Нашите планове са да помогнем на българските предприемачи да развият успешни компании, които ще допринесат за растежа на българската икономика и за просперитета на хората.

Участието в конкурса ще е полезно не само за победителите, а за всички, които решат да се включат в надпреварата, защото това ще им даде възможност да структурират идеите си и да натрупат ценни контакти.

Кога официално стартира конкурсът за наградата Empower?

Конкурсът за наградата Empower за изключителни млади предприемачи стартира с открита дискусия на тема „България - Място за иновации. Как да направим това възможно?". Всички сегашни и бъдещи предприемачи са добре дошли на 1 февруари, от 18:00 часа, в Модерен Театър София, за да обменят идеи и да се срещнат със съмишленици и потенциални партньори. Участието е безплатно, но изисква предварителна регистрация на нашия сайт.

В срещата ще участва Евгени Ангелов, заместник министър на икономиката, енергетиката и туризма, както и известни бизнес лидери от различни сектори, които ще разкажат за своя път към успеха. Тогава ще бъдат обявени и подробности за условията за участие в конкурса за наградата.

Срещата е първата от поредица месечни дискусии в рамките на програмата на конкурса. От януари до май 2010 г. всички, които имат желание да научат повече за предприемачеството, могат да участват в откритите обучителни месечни семинари с гост-лектори изявени бизнес лидери и експерти.

Семинарите ще помогнат на младите предприемачи да структурират своите идеи и да ги оформят в бизнес план. На тези събития ще се проведат дискусии на теми като финансиране, сформиране на екип, ефективен маркетинг и продажби, и други теми, които ще са полезни за участниците при подготвянето на бизнес плановете за конкурса.

Наградата Empower e инициатива на фондация Empower United. По какви други проекти работи фондацията?

Empower United е неправителствена организация. Нашата цел е да помагаме на хората да разгърнат пълния си потенциал. Планираме да фокусираме нашите програми върху няколко основни приоритета, които вярваме, че са изключително важни за страната, а именно предприемачеството, лидерството и професионалното развитие.

Работим в стратегическо партньорство с един от най-големите сайтове за обяви за работа и Американския университет в България, както и с водещи компании в България по развитието и провеждането на образователна Стажантска програма за развитие на млади лидери.

Програмата цели да поощри и подпомогне обещаващи млади българи да получат професионален опит, като в процеса постави основата за превръщането им в бъдещите социално отговорни лидери.

Сн.: Томас Хигинс, председател на фондация Empower United

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

hm
# 0
15:01 | 22 January 2010
Ami prav e choveka - mnogo idei - lipsa na finansi. No ne samo v Bulgaria sega e taka, "blagodarenie" na Madoff, bakerite ot Lehman Brothers i oshte niakolko drugi e mnogo po-trudno otkolkoto 2006. Osven tva veche ia niama i isteriata pokrai EU. Vuobshte, 2012 she se opravi :).
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg