„Златна малинка“ за мениджмънта на четири публични компании

2601
„Златна малинка“ за мениджмънта на четири публични компании

Да се посочат три публични компании с лош мениджмънт на БФБ се оказа по-лесна задача за анкетираните от Profit.bg единадесет представители на инвестиционни посредника и управляващи дружества от това да се отличат добрите примери.

Ако вчерашните участници в запитването се затрудниха да номинират компаниите с добро корпоративно управление на БФБ, днес те предложиха Топ 3 да прерасне в Топ 30. Подобна констатация е колкото комична, толкова и притеснителна.

Въпросът на днешната анкета към представители от пазара бе: „Кои, според вас, са трите компании с най-лошо корпоративно управление на БФБ?“В нея взеха участие от БенчМарк, Капман, Наба Инвестмънтс, Популярна каса - 95, Алфа Асет Мениджмънт, ОББ, ПФБК, Карол, Ултима Капитал Мениджмънт, Бул Тренд Брокеридж и КМ Инвест. 

Подобно на вчерашната анкета, и днес има ярко откроили се победители. „Златната малинка“ в категорията се полага на ръководствата на четири дружества.

Мениджърите от групата на АКБ, Полимери (отличени встрани от АКБ), Биовет и Кремиковци се радват на най-слабо доверие от страна на пазара. Компаниите узурпираха върха на непрестижната класация с по четири гласа.

По-надолу в листата застанаха Синергон Холдинг (акциите се търгуват на най-престижния сегмент на БФБ) и Арома с по две номинации.

Най-многобройна бе групата на дружествата, спечелили по един глас от анкетираните.

Това са Доверие Обединен Холдинг (акциите се търгуват на Официалния пазар на акции), Холдинг Пътища (дружество от SOFIX), Оргахим (дружество от SOFIX и на Официалния пазар на акции), БАКБ (дружество от SOFIX), Трейс Груп Холд, Слънчев ден, ОЦК (дружество от SOFIX и на Официалния пазар на акции), групата на Булгартабак холдинг, Велбъжд, Химко, Химимпорт (дружество от SOFIX и на Официален пазар на акции), Свилоза и КТИ Съединение. 

КомпанияГласове
Полимери4
Биовет4
Кремиковци4
Групата на АКБ4
Синергон холдинг2
Арома 2
Доверие Обединен Холдинг1
Холдинг Пътища1
Оргахим1
БАКБ1
Трейс Груп Холд1
Слънчев ден1
ОЦК1
Групата на Булгартабак холдинг1
Велбъжд1
Химко1
Химимпорт1
Свилоза1
КТИ Съединение1

Източник: Profit.bg

Вижте още:

Анкета отличи компаниите с най-добро корпоративно управление на БФБ

Материалът е с информационен характер. Посочените мнения отразяват личната позиция на анкетираните. Той не е препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа! 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg