БВП на глава от населението най-нисък в България спрямо средното за ЕС

2596
БВП на глава от населението най-нисък в България спрямо средното за ЕС

© Pixabay.com

През 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност (СПС), е варирал между 55% от средното ниво за ЕС в България и 277% от средното ниво в Люксембург.

Това показват нови данни на европейската статистическа служба Евростат.

Данните свидетелстват за значителни разлики между отделни страни членки на ЕС по отношение на БВП на глава от населението, използван за изчисляване на икономическата активност. 


През 2021 г. Люксембург и Ирландия отчитат най-високи нива на БВП на глава от населението в размер на 177% и 121% над средното ниво за ЕС, което е определено на 100 пункта.

Със сериозно изоставане след тях се нареждат Дания (33% над средното ниво), Нидерландия (32%), Швеция (23%) и Белгия (22%).

Графика: Евростат

Останалите държави с БВП на глава от населението над средното ниво за ЕС са Австрия (21%), Германия (19%), Финландия (13%) и Франция (4%).

Средният БВП на глава от населението в страните от еврозоната пък възлиза на 5% над средното ниво за Европейския съюз.

Всеки зает е създавал средно 23.7 лв БВП за един отработен час през 2021 г.БВП на един зает се увеличава реално с 4.0% през 2021 г. в сравнение с предходната година, сочат предварителни данни на НСИ

На противоположния полюс се намира България, която отчита БВП на глава от населението от 45% под средното ниво за ЕС.

След нашата страна в другия край на скалата се нареждат Гърция (35% под средното ниво за ЕС), Словакия (32%), Хърватия (30%), Латвия (29%) и Румъния (27%).

Близо до средното ниво за ЕС по БВП на глава от населението, но без да го надхвърлят, са Малта (2% под него) и Италия (5% под него). 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg