Дългът на правителствата достигна рекордните 66 трлн. долара

1246
Дългът на правителствата достигна рекордните 66 трлн. долара

© Pixabay.com

Правителствата по света продължава да увеличават с бърза степен дълга си, като по последни данни на Fitch, днес той вече възлиза на 80% от брутния вътрешен продукт.

Световният дълг днес е 66 млрд. долара, което е близо двойно повече спрямо 2007 г., сочи ново изследване на Fitch.

След десетилетие, в което централните банки по света държаха лихвите на ниски равнища и направиха възможно поемането на още дълг на изключително ниски нива, днес монетарната политика е в период на нормализиране.

Федералният резерв, например, е повишил лихвите осем пъти от края на 2015 г., се посочва още в доклада.


Дългът в развитите държави по света се запазва на ниво от около 50 трлн. долара в последните 6 години, но е налице скок на задълженията при САЩ. Общият дълг на американското правителство днес е 21.9 трлн. долара, или с 44% повече от 2012 г., когато той възлизаше на 15.2 трлн. долара.

Fitch също така отбелязва, че дългът на САЩ днес е 10 пъти по-голям от общите задължения на правителствата на Франция, Германия, Италия и Великобритания.

Оттам също така отчитат, че дългът на възникващите икономики расте с 50% спрямо 2012 г., като бележи увеличение от 10 на 15 трлн. долара.

11 държави по света с рейтинг AAA имат общ дълг от 40% спрямо общата му стойност от 66 трлн. долара днес. Страните с рейтинг B, например, имат съвкупен дълг от 3%

Дългът на САЩ се е повишил с 85%, до 10.6 млрд. долара през двата мандата на управлението на Джордж Буш, с нови 88% по времето на Барак Обама и с 10% в първите две години от управлението на Доналд Тръмп.

По данни на Международния валутен фонд от октомври 2018 г., държавите с най-високо съотношение на дълг спрямо БВП днес са Япония, Гърция, Ливан, Италия, Португалия, Судан, Сингапур, САЩ, Белгия и Египет.

Преди дни ви информирахме, че България е на трето място по съотношение дълг/БВП сред страните от ЕС. 

Държавите с най-висок и най-нисък дълг в ЕС. Къде сме ние?Страната ни има съотношение от 23.1% спрямо 23.8% за тримесечие по-рано, а пред нас са само Люксембург и Естония

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg