Делът на американците, употребяващи канабис, достига исторически връх

1291
Делът на американците, употребяващи канабис, достига исторически връх

© Pixabay

Почти половината от пълнолетните американци са употребявали марихуана поне веднъж през живота си.

Това показва ново проучване, цитирано от US News.

Делът на хората, които твърдят, че са опитвали канабис, е най-високият в историята.

Към момента той достига 49%, в сравнение с 45% през 2017 и 2019 г. Преди 50 години той е бил едва 4 на сто, показват още данните от изследването на Gallup.


Постепенно той се повишава през годините, като през 1977 г. преминава границата от 20%, а през 1985 г. вече е 30%.

Зад нарастващата употреба на марихуаната стоят най-вече причини, свързани с промяната на поколенията.

Сред най-възрастните американци - тези, родени преди 1946 г., делът на опитвалите канабис е едва 20%. За сравнение, при милениалите (родените през 80-те и 90-те години на миналия век) този дял е над 50 на сто.

Подобно е съотношението при поколението Х (родени през 60-те и 70-те години), както и при т. нар. "бейбибумъри", родени в първите две десетилетия след Втората световна война - около половината от тях твърдят, че са опитвали марихуана.

Може ли канабисът да спаси климата на планетата?Канабисът може да се окаже ключов инструмент в борбата с климатичните промени, смятат учените

12% от пълнолетните американци казват, че редовно употребяват канабис. През 2013 г., когато започва процесът на узаконяване на марихуаната в някои американски щати, този дял е бил около 7%, като оттогава насам остава сравнително стабилен.

Най-висок е при младите хора, като при милениалите достига 20%, докато при пресдтавителите на поколението X се движи около 10%. Сред по-възрастните процентът е под 10 на сто.

Освен във възрастовите групи, разлика в дела на употребяващите марихуана се наблюдава и по полов признак. Като цяло мъжете пушат канабис повече от жените.

Политическата принадлежност също има значение, тъй като, според данните на Gallup, либералите и демократите употребяват марихуана по-често от консерваторите и привържениците на Републиканската партия.

В момента употребата на марихуана с развлекателна цел е законна в 19 щата, както и в автономните окръзи Вашингтон и Гуам. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg