Десет тренда, които ще следим през 2021 г.

8928
Десет тренда, които ще следим през 2021 г.

© Unsplash

Числото 21 винаги е било свързвано с късмета и поемането на рискове.

Точките върху зара са точно 21, толкова са и шилингите в една гвинея (валутата, която се използва в залаганията на конните състезания в Англия).

21 години е минималната възраст, на която можете да влезете в казино в САЩ, както и името на серия от популярни игри с карти, сред които е и блекджек.

Всичко това изглежда съвсем на място в навечерието на 2021 г., която, по всичко личи, ще бъде изпълнена с неизвестност, пише The Economist.

Големият "джакпот" ще бъде поставянето на пандемията от COVID-19 под контрол, но в същото време рисковете са многобройни - за здравната система, за икономиката и за социалната стабилност.


Изданието маркира десет тенденции, които със сигурност ще следим през следващата година:

1. Надпреварата за ваксините

След приключването на разработката на първите ваксини срещу COVID-19, ще започне също толкова трудната работа по тяхната дистрибуция.

Със сигурност ще се задълбочат и дипломатическите преговори по въпроса кои държави ще получат ваксините първи и кога ще се случи това. 

В много държави има и сериозен брой противници на ваксинирането, така че това също е един от рисковете - колко ще са хората, които ще откажат да се ваксинират.

2. Икономическото възстановяване

С излизането от кризата, предизвикана от пандемията, икономиките постепенно ще започнат да се възстановяват, но този процес няма да бъде бърз и равномерен. 

Правителствата ще трябва да помагат както на компаниите, които са на ръба на фалита, така и на служителите, които са загубили своята работа.

Междувременно, "ножицата" между печелившите и губещите фирми ще се разтвори още повече.

3. "Закърпването" на международните взаимоотношения

Една от най-трудните задачи пред новоизбрания американски президент Джо Байдън ще бъде възраждането на мрежата от глобални геополитически съюзи и споразумения, която пострада сериозно при управлението на неговия предшественик.

Сред първите точки в неговия дневен ред ще попаднат Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран.

Въпросът е дали доверието между водещите геополитически играчи ще може някога да бъде възстановено.

4. Ще ескалира ли напрежението между САЩ и Китай?

Засега не се очаква Байдън да "зарови томахавката" на търговската война с Китай. По-вероятният сценарий предвижда той да заздрави връзките с останалите си съюзници, именно за да може да води борбата с Пекин по-ефективно.

Има обаче и държави, особено в региона на Африка и Югоизточна Азия, които засега правят всичко възможно да останат неутрални и да не избират страна в този конфликт.

5. Натискът върху компаниите

Натискът върху корпоративните ръководства от страна на държавните институции също е един от "фронтовете" на търговската война. Huawei и TikTok са най-емблематичните примери за това.

Бизнесът все по-често се превръща в едно от оръжията на геополитическите конфликти.

Освен на натиска от страна на държавата, изпълнителните директори са поставени и пред повишаващите се изисквания на своите клиенти и служители, които искат от тях да се ангажират по-активно с екологичните и социалните проблеми. Според тях това са области, в които политиците досега са постигнали твърде малко.

Как пандемията може да промени капитализма завинаги?Капитализмът е в криза

6. Технологичната революция

През 2020 г. пандемията от COVID-19 ускори въвеждането на много иновации в сферата на видеокомуникациите, онлайн пазаруването и дистанционното обучение. През 2021 г. ще стане ясно дали тази тенденция ще се запази в дълогсрочен план или хората постепенно ще започнат да се връщат към старите си навици.

7. Ограничаване на мобилността

Туризмът със сигурност ще се свие и ще се фокусира все повече върху вътрешните пътувания. Хотелите, авиокомпаниите и производителите на самолети са изправени пред трудни времена.

Същото важи и за университетите, които разчитат на чуждестранни студенти. Културният обмен между държавите също ще пострада.

8. Борбата с климатичните промени

Едно от позитивните последствия на кризата може да се окаже шансът за взимане на радикални решения, свързани с климатичните промени, пише The Economist. Правителствата имат възможността да инвестират в различни "зелени" проекти, насочени към създаване на работни места и ограничаване на въглеродните емисии.

Доколко амбициозни са тези планове ще стане ясно на климатичната конференция на ООН, която беше планирана за 2020 г., но беше отложена заради пандемията.

9. Годината на отложените събития

Климатичната конференция на ООН не е единственият пример. През 2021 г. се очаква да се проведат много събития, които не се състояха през 2020 г. заради пандемията.

Олимпийските игри в Япония, изложението в Дубай и Европейското първенство по футбол са само част от мероприятията, които се очаква да бъдат реализирани през 2021 г. Все още обаче не е ясно дали всички те ще бъдат успешни.

10. Събуждане за останалите рискове

Много учени и анализатори отдавна предупреждаваха за опасността от избухване на глобална пандемия. Сега те имат възможността да използват момента и да привлекат вниманието на политиците към останалите рискове, неглижирани през годините.

Сред тях има проблеми, като антибиотичната резистентност, ядрения тероризъм и др. Може би е време те да бъдат взети под по-серозно внимание, ако човечеството не иска ситуацията от 2020 г. да се повтори и в бъдеще.

Това са ключовите тенденции, които ще бъдат във фокуса на вниманието през 2021 г., според изданието. Те обаче със сигурност няма да са единствените.

Не всичко, което се случи през 2020 г., има негативни измерения, отбелязва още The Economist. Някои от промените, наложени от пандемията, са и шанс за промяна към по-добро. Това е и надеждата на всички жители на планетата за предстоящата 2021 г.

Българският бизнес

Всичко по темата Коледа и Нова година 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg