Десетте най-умни градове

8204
Десетте най-умни градове

Умни градове. Понятието навлиза дори и по нашите ширини, където разместените плочки по тротоарите, липсата на маркировка по пътните платна и калните и прашни наслагвания са изпитание за жителите на урбанизираните зони.

Архитектурният сайт Freshome е подредил десетте най-умни градове в света според новите тенденции за устойчиво развитие. Умни са градовете, които впрягат новите технологии за подобряване на качеството на живот и намаляване на вредното въздействие върху околната среда.

На базата на тези критерии сайтът е класирал начело Сан Франциско с набелязаната амбициозна цел да намали драстично въглеродните си емисии. В момента 41% от енергията на града се произвежда от възобновяеми енергийни източници.


На второ място е класиран Амстердам, който е станал пример за градска среда, където водещи компании са обединили усилия, за да постигнат богато озеленяване, въвеждане на енергийната ефективност при сградите и висок процент на преработка на отпадъците.

Стигнало се е дотам, че по бреговете на речните канали са инсталирани електрически контакти за плавателните съдове с цел да се намали използването на дизелови двигатели, посочва БНТ.

Водещи компании са начело и на "умната" революция в Токио. Там има и план за превръщането на града в зелен остров със залесяване на един милион дървета и масово въвеждане на електромобили и хибриди.

От умните принципи не отстъпват и останалите градове, които оформят елитната десятка. Сред тях са Сиатъл, Копенхаген, Стокхолм и Сантяго.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Thomaspaymn
# 0
12:03 | 18 March 2018
заказать продвижение сайта в самаре логин в скайпе SEO PRO1
ГАЛИНА НЕДЕЛЧЕВА
# 1
10:02 | 13 February 2013
МНОГО ВИ ХАРЕСВАМ И ВИНАГИ ЗА ВСИЧКО ВИ ТЪРСЯ И МИ ПОМАГАТЕ ВЪВ ВСИЧКО И ЗА ВСИЧКО! с УВАЖЕНИЕ. ГАЛИНА НЕДЕЛЧЕВА
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg