Девет исторически изобретения, които са дело на жени

4963
Девет исторически изобретения, които са дело на жени

© Джоузефин Кохран, Instagram

Има много жени изобретатели и инженери, които са изиграли ключова роля в историята, но не винаги са получавали признание за своята работа.

Освен факта, че техният принос понякога е бил пренебрегван, жените - и особено онези от етническите малцинства - са разполагали с по-малко ресурси, за да кандидатстват за патенти в САЩ и да предлагат своите изобретения.

History.com представя списък от девет дами, които са дали на света изключително важни иновации.

Някои от тях не са получили внимание за работата си приживе или не са били в състояние да предлагат своите изобретения на пазара. Но всички те са допринесли за напредъка на технологиите в своята област.

1. Спасителните лодки


През 80-те години на XIX век към Съединените щати се отправя голяма вълна емигранти от Европа. По това време Мария Бийзли от Филаделфия изобретява спасителна лодка с иновативен дизайн, който се различава значително от използваните дотогава плоски спасителни салове.

Плавателните съдове на Бийзли разполагали с предпазни парапети, които давали по-голяма сигурност на пасажерите в случаи на ицдидент и при напускане на кораба.

Тя патентовала за първи път своето изобретение в САЩ и Великобритания през 1880 г. След това тя усъвършенства модела и взима нов американски патент през 1882 г. Американката създава и други технологични иновации, като нагревател за крака, машина за поставяне на обръчи на бъчви и др. На името си има общо 15 технологични патента в САЩ и поне два във Великобритания.

2. Сгъваемите легла

През 1885 г. Сара Гууд - изобретател и собственик на магазин за мебели в Чикаго, защитава патент за т. нар. "кабинетно легло". То представлява нещо като бюро, което може да се разгъва и да се превръща в пълноценно легло. Така се спестявало доста пространство в малките стаи и апартаменти.

Изобретението ѝ предшества прибиращите се в стените легла, както и сгъваемите дивани, които се появяват през XX век.

Сара Гууд е родена в робство и получава свободата си след Гражданската война в САЩ. Тя е една от първите чернокожи жени, които получават патенти за своите изобретения в страната.

3. Миялната машина

Джоузефин Кохран уважавана публична личност в Шелбивил, Илиноис. Именно тя е човекът, на когото хрумва идеята да направи машина за миене на съдове. В повечето случаи домашните прислужници се занимавали с миенето на съдовете в дома на нейното семейство, но понякога тя предпочитала да почиства най-скъпите си порцеланови чаши и чинии сама.

Така установила, че ръбовете на някои от тях са отчупени от прислужниците.

Така тя решава да се заеме с изобретяването на специална миялна машина, която патентова за първи път през 1886 г. За разлика от някои неуспешни опити на други изобретатели преди нея, които използвали четки, нейната машина разчитала на високото налягане на водата за почистването на съдовете.

Кохран основава компанията Cochran’s Crescent Washing Machine Company, която се занимава с производството и продажбата на продукта. Машините ѝ обаче били твърде скъпи за повечето домакинства, затова по-голямата част от нейните клиенти били американските ресторанти и хотели.

4. Автомобилното отопление

Първият човек, който патентова отоплителна сисема за автомобил, е инженерът от Чикаго Маргарет Уилкокс. През 1893 г. тя изработва дизайн на устройство, което използва топлината от двигателя на автомобила, за да загрява купето и пътниците в него.

Сред нейните патенти има и други интересни изобретения, като например комбиниран уред, който действа и като пералня, и като миялна машина за съдове. Той обаче не успява да се наложи на пазара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg