Доказани факти за древните римляни, които звучат невероятно в наши дни

5187
Доказани факти за древните римляни, които звучат невероятно в наши дни

© Pixabay

Когато мислим за Древен Рим, си представяме удивителните гладиаторски битки, големите пирове и независимите жени, които клюкарстват зад гърба на мъжете си.

Но вярно ли е някое от тези неща или всички са лъжа?

Екипът на Bright Side решава да се потопи дълбоко в древноримските времена и да разбере какви, всъщност, са били римляните.


Семейството

Бащата има пълна власт над всички членове на семейството. Той може да продаде собствените си деца в робство и да ги накара да се оженят или разведат. Дори възрастните синове със собствени домакинства не се смятат за глави на собственото си семейство, докато техните бащи са живи.

Дори когато една жена се омъжи, бащата е основният човек в живота й. Съпругът й няма законна власт над нея, поради което жените не са зависими от половинките си - за разлика от положението на нежния пол в много други древни цивилизации.

Въпреки че жените в Древен Рим са са с правата на граждани, те не могат да гласуват или да заемат политически постове. Но им е позволено да правят бизнес. Интересно е, че законите, налагащи наказания на мамещите съпрузите си жени, не важат за онези, които имат бизнес.

Жените от благороден произход се омъжват в много ранна възраст - на около 12 години. Мъжете го правят средно на 25 години. По време на управлението на Август бракът и раждането на деца са насърчавани, а младите хора без семейства рискуват наказание. 

Браковете са вид бизнес сделка. Бащата избира съпрузите и съпругите за децата си, опитвайки се да създаде политически и икономически изгоден съюз.

За сключване на брак не е необходимо да се подписват документи. Смята се, че церемонията е законна, ако има 10 свидетели. Следва голям празник и забавно тържество с флейтисти, като всеки може да се включи в него.

Жените трябва да бъдат верни на своите съпрузи, но женените мъже често имат любовници. Това се смята за нормално и дори се очаква от силния пол. 

Всеки човек в брак може да инициира развод, но трябва да има основателна причина за това: безплодие на жената, насилие на съпругата, измама.

Градът

Жилищните сгради в Древен Рим са ярък пример за социална несправедливост. Долните етажи са заети от богатите: стаите са големи, има достъп до вода и комунални услуги, а наемът се плаща ежегодно.

Горните етажи са за бедните, цялото семейство живее в една стая без достъп до вода и комунални услуги. Студено е през зимата и горещо през лятото. А наемът се плащаше ежедневно.

Всички знаят, че римляните са създали първата канализация, те също така имат и система за почистване в тоалетните си: под тях има канали с вода, която се използва за отстраняване на отпадъците.

Училището

Гражданите, които могат да си го позволят, изпращат синовете и дъщерите си в частни училища. В тях седемгодишните се учат да четат, пишат и броят.

На 12-годишна възраст те започват ново ниво на образование, по време на което изучават гръцка и римска литература, а на 16-годишна възраст най-богатите ученици отиват в училища по реторика. Тъй като образованието е доста скъпо, много ученици спират след първото ниво.

Учителите рядко имат собствени класни стаи, така че трябва да наемат такива, а много от тях водят уроци на обществени места, въпреки че са шумни и неудобни.

Храната

Повечето римляни се хранят основно от 16:00 до 18:00 часа. Сутрин и за обяд хапват леки закуски, понякога само хляб. Бедните ядат зърното, което богатите дават на добитъка си. Човек със среден доход може да си позволи хляб, зеленчуци, зехтин и зърнени храни всеки ден. Богатите хора пък си купуват месо и подправки.

Популярно е погрешното схващане, че римляните не са знаели кога да спрат да ядат, така че местата, на които се хранят, са в непосредствена близост до местата за повръщане - там, където могат да изпразнят стомаха си и да се върнат към яденето.

Работата и забавленията

Повечето римляни работят по 6 часа на ден - от зори до обяд. Останалата част от деня те прекарват в почивка: богатите и бедните посещават гладиаторските битки, състезанията с колесници, театрите и сауните.

В Рим императорите, изграждащи сауни, са наистина популярни. Римляните обичат сауните и ги използват като места за почивка, разговор с приятели и дори бизнес преговори.

Обикновено ходят на сауна веднъж или два пъти седмично, като цената е ниска, а по празниците няма такса. Типичната сауна е с 3 стаи - топла, гореща и хладна с басейни и място за физически упражнения.

Гладиаторите

Много хора вярват, че в гладиаторските битки само един или двама от гладиаторите оцеляват. Според историците обаче това не е истина. Бойците са скъпа инвестиция и повечето им собственици не искат да ги загубят. Вместо да се бият с други хора и лъвове, те често влизат в битки с диви прасета.

Благодарение на филмите смятаме, че сочещият нагоре палец означава живот за гладиатора. Но много учени твърдят, че въпреки посоката, палецът винаги е означавал трагичен край за боеца. А скритият в дланта палец е означавал живот.

Потта на гладиаторите в Древен Рим е много търсен продукт. Богатите жени плащат доста пари за потта и мръсотията от телата на известни гладиатори, използвайки ги като крем за лице или като добавка към парфюми.

Облеклото

В началото тогите се носят и от двата пола, но по-късно само мъжете запазват това право. Чрез различните видове тоги се идентифицира нечий социален статус. В ежедневието римляните обличат туники от лен и вълна. Къса туника пък носят роби или хора с нисък социален статус.

Уважаваните жени носят туники с дължина до глезените и с дълги ръкави. Навън слагат и палади (подобни на тога, но с ръкави), за да ги предпазят от лошо време и любопитни очи. Ако пък римлянка изневерява на мъжа си, тя е принудена да носи специфичен вид тога.

Идеалното женско тяло е с широки бедра и малки гърди. Младите момичета често носят стегнат колан от мека кожа, за да спрат растежа на гърдите си.

Император Калигула и първият секс круиз в човешката историяПреди две хиляди години популярният с разгулния си начин на живот римски император Калигула нарежда да се построят две големи плаващи увеселителни баржи

Медицината

Тъй като няма специализирани институции, в които хората да учат медицина и всеки може да се нарече лечител, се смята, че повечето лекари са измамници. Но хирурзите на римските армии са дълбоко уважавани, защото могат да закърпят войниците на бойното поле.

Те изобретяват превръзки от паяжина, оцет и мед - комбинация, която помага на воините да се лекуват по-бързо.

В Древен Рим хората лекуват акне по много необичайни начини: използват крокодилско месо, къпят се с олио и сирене и дори търкат лицата си с кърпа, докато гледат падаща звезда.

Има и данък за изхвърляне на урина, тъй като тя се смята за ценна и е използвана за пране и избелване на зъбите.

Шопингът

Древните римляни са изобретили моловете. По времето на Траян е построен набор от сгради, в които имало над 150 магазина, от където хората можели да купуват храна, подправки, дрехи и обувки.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg